Search
menu
Search

Nieuwe regels voor automobilisten en 125cc motorrijders in Spanje

Nieuwe regels voor automobilisten en 125cc motorrijders in Spanje
Beeld: via canva.com

Nieuwe regels voor automobilisten en 125cc motorrijders in Spanje

Er zijn steeds meer ongevallen waarbij motorrijders betrokken zijn. Daarom besliste de Spaanse verkeersdienst DGT (Departamento General de Tráfico) dat vanaf nu ook bestuurders van een lichte motor van 125cc een verplichte cursus moeten volgen.

In 2023 stierven op de Spaanse wegen maar liefst 229 motorbestuurders. Dat was 19% meer dan het jaar voordien. Volgens de DGT was het een grote fout mensen die al langer dan drie jaar over een autorijbewijs B beschikken, de kans te geven met motorfietsen van 125cc te rijden. 

Al bijna 20  jaar staat Spanje toe dat automobilisten die 3 jaar of langer een geldig rijbewijs B hebben motorfietsen van 125cc mogen besturen.  In artikel 5.7 van het verkeersreglement is vastgelegd dat de maximale cilinderinhoud die automobilisten mogen vervoeren 125cc is. Het maximale vermogen bedraagt ​​11 kW, wat neerkomt op 14,96 pk.

Vorige week kondigde de DGT de nieuwe regels aan die vanaf 2024 ingaan. Men hoopt op die manier het aantal ongelukken op de Spaanse wegen terug te dringen. Wie met een motor rijdt, moet vanaf nu overal een helm en handschoenen dragen. Bovendien moeten mensen met een autorijbewijs B vanaf nu een verplichte cursus volgen voor alle motoren en scooters vanaf 125cc. Met die cursus zal wel geen examen gepaard gaan.

Volgens het ministerie is voor een motor de juiste kennis vereist, zowel van de machine zelf als van de besturing. In Frankrijk en Duitsland werd een dergelijke regel al ingevoerd en men ziet een positief resultaat. Het valt nu af te wachten of ook in Spanje een resultaat in de cijfers zal te zien zijn.

Ga naar de inhoud