9 maart is ‘Wereld Tortilla de Patatas Dag’, maar wat is dat Spaanse gerecht en hoe maak je het?

Freepik
Beeld: Freepik

9 maart is ‘Wereld Tortilla de Patatas Dag’, maar wat is dat Spaanse gerecht en hoe maak je het?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Elk jaar op 9 maart viert men de ‘Wereld Tortilla de Patatas Dag’ dat natuurlijk ook in het land waar deze lekkere aardappelomelet vandaan komt Spanje gevierd wordt. Maar, wat is de tortilla de patatas eigenlijk, waar komt dit bekende gerecht vandaan, heeft een Belgische kok echt deze aardappelomelet bedacht, wat zijn de basisingrediënten en hoe bereid je een aardappelomelet makkelijk zelf, zoals met een speciale tortillapan?

De Spaanse ‘tortilla de patatas’, ook wel bekend als ‘tortilla española’ of ‘tortilla de papas’, is een heerlijk en traditioneel Spaans gerecht dat bestaat uit aardappelen, uien en eieren. Het is een gerecht dat vaak wordt gegeten als ontbijt, lunch of als tapa bij een drankje. Het is ook een populaire optie voor picknicks en feestjes.

WIST JE DAT er ook een ‘tortilla francesa’ bestaat? Dit is een Spaans gerecht dat lijkt op een omelet. Het wordt gemaakt van opgeklopte eieren die in een koekenpan worden gebakken en vaak worden gevuld met verschillende ingrediënten, zoals kaas, ham, champignons en groenten.

Geschiedenis en oorsprong

Hoewel de exacte oorsprong van de Spaanse tortilla de patatas niet helemaal bekend is, wordt aangenomen dat het gerecht afkomstig is uit de regio’s van Navarra en Baskenland in het noorden van Spanje. Het werd oorspronkelijk gemaakt door boeren en arbeiders als een manier om restjes op te maken en als voedzame en stevige maaltijd te dienen tijdens lange dagen op het land.

Wist je dat er beweringen zijn dat de Spaanse tortilla de patatas werd uitgevonden in 1604? Dit zou zijn gedaan door de Belgische kok Lancelot de Casteau. Andere onderzoeken suggereren echter dat het gerecht ontstaan is in Extremadura (Spanje), als uitvinding van de Marqués de Robledo.

Discussies

In Spanje (en daarbuiten) wordt al jaren een debat gevoerd over de tortilla de patatas en of deze wel of niet met uit moet worden bereid. Daar hebben we HIER al uitgebreid over geschreven. Maar wist je dat ook gediscussieerd wordt over de binnenkant van de Spaanse aardappelomelet en of deze ‘muy hecha’ of ‘poca hecha’ moet zijn, dat wil zeggen rauw, halfgaar of gaar. Daar hebben we HIER al uitgebreid over geschreven.

Zelf maken met de tortillapan

De Spaanse tortilla de patatas kan makkelijk thuis gemaakt worden als je onderstaande ingrediënten hebt, die overal in elke supermarkt te vinden zijn. Het moeilijkste deel van de bereiding van de aardappelomelet is het draaien, iets wat traditioneel gebeurt met een bord, maar wat bij veel personen fout gaat waarna de tortilla de patatas mislukt.

Maar, daar is een uitvinding voor gevonden, de Spaanse tortillapan: een dubbele pan die aan elkaar vast zit en die de warmte goed vasthoudt zodat de aardappelomelet snel en gelijkmatig gaart. Bovendien draai je de pan gemakkelijk en met één hand om, zodat de tortilla aan beide zijden mooi bruin wordt. Deze pannen worden op elke willekeurige weekmarkt in Spanje verkocht, maar is ook HIER te koop in Nederland en België. KLIK HIER om deze tortillapan te bestellen, leuk voor jezelf en een origineel verjaardagscadeau.

Ingrediënten

Om een traditionele Spaanse tortilla de patatas te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 4 middelgrote aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 6 grote eieren
  • zout en peper naar smaak
  • olijfolie

Bereiding

Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de aardappelen en uien toe en bak ze, af en toe roerend, gedurende 15-20 minuten of tot de aardappelen zacht zijn.

Giet de aardappelen en uien af met een vergiet en laat het overtollige olie uitlekken.

Klop ondertussen de eieren in een middelgrote kom en breng op smaak met zout en peper.

Voeg de aardappelen en uien toe aan de eieren en meng goed.

Verhit 1 eetlepel olijfolie in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur. Giet het eimengsel in de pan en bak gedurende 5-7 minuten of tot de bovenkant bijna is gestold.

Draai de tortilla om met behulp van een bord en bak nog 2-3 minuten aan de andere kant.

Laat de tortilla enkele minuten afkoelen voordat je deze in plakken snijdt en serveert.

Conclusie

De Spaanse tortilla de patatas is een heerlijk en eenvoudig gerecht dat makkelijk thuis kan worden gemaakt. Het is een populaire optie in de Spaanse keuken en kan worden aangepast met andere ingrediënten zoals paprika, chorizo of kaas. Of je het nu serveert als ontbijt, lunch of als tapa, het is een gerecht dat altijd een hit zal zijn bij je gasten.

Ga naar de inhoud