Einde in zicht voor de Golden Visa voor buitenlandse investeerders in Spanje

Einde in zicht voor de Golden Visa voor buitenlandse investeerders in Spanje
Beeld: via canva.com

Einde in zicht voor de Golden Visa voor buitenlandse investeerders in Spanje

In de afgelopen jaren is Spanje een populaire bestemming geworden voor buitenlandse investeerders, die de zogenaamde ‘Golden Visa’ gebruiken om permanent verblijfsrecht te verkrijgen. Deze visa worden toegekend aan individuen die een substantiële investering doen in het Spaanse onroerend goed, meestal in de vorm van een aankoop van een woning ter waarde van meer dan 500.000 euro. Maar de Spaanse regering beëindigd de Golden Visa.

Volgens de gegevens van de Vereniging van Registrateurs van Onroerend Goed werd in 2023 9,7% van de aankopen door buitenlanders gedaan voor een bedrag van meer dan 500.000 euro. Van de meer dan 87.000 transacties die vorig jaar door buitenlanders werden uitgevoerd, waren er meer dan 8400 voor dat bedrag of hoger. Als 49,6% van deze transacties door EU-burgers werd gedaan en 50,4% door niet-EU-burgers, dan betekent dit dat er meer dan 4200 aankopen zijn gedaan door buitenlanders die de verblijfsvergunning via investering in onroerend goed hebben verkregen.

De Registrateurs melden dat het aandeel van niet-EU-burgers in deze aankopen het afgelopen jaar met 8% is toegenomen. Deze groei laat zien dat de ‘Golden Visa’ een aantrekkelijke optie blijft voor buitenlandse investeerders die permanent in Spanje willen verblijven.

Van de aankopen door buitenlanders in elke autonome regio, waren de regio’s waar de meeste aankopen boven de 500.000 euro werden gedaan Balearen (31,7%), Madrid (19,6%), Andalusië (15%) en Catalonië (12,6%), regio’s waar de prijzen doorgaans al hoog zijn. Deze percentages vertalen zich ongeveer in 1400 transacties op de Balearen, 870 in Madrid, 2.600 in Andalusië en 1100 in Catalonië.

Hoewel de ‘Golden Visa’ een aantrekkelijke optie blijkt voor buitenlandse investeerders, is de impact ervan op de Spaanse woningmarkt beperkt. Volgens de laatste officiële gegevens werden tussen 2013 en 2022 in Spanje minder dan 5000 verblijfsvergunningen van dit type verstrekt, wat minder dan 0,1% is van de 4,5 miljoen woningen die in dezelfde periode werden verkocht. De aankopen door niet-EU-burgers hebben in Spanje dan ook geen noemenswaardige problemen veroorzaakt.

Het besluit van de Spaanse regering om een einde te maken aan de ‘Golden Visa’ is een onderwerp dat veel controverse en debat heeft opgeroepen. Aan de ene kant zijn er degenen die menen dat deze maatregel een negatieve invloed zal hebben op de aantrekkingskracht van Spanje voor buitenlandse investeerders. Aan de andere kant zijn er politieke partijen die deze beslissing toejuichen als een stap in de goede richting om de woningcrisis in Spanje aan te pakken.

Sommige experts en analisten vrezen dat het afschaffen van de ‘Golden Visa’ een negatief effect zal hebben op de buitenlandse investeringen in de Spaanse onroerend goed sector. Zij argumenteren dat deze visa een belangrijke aantrekkingskracht vormden voor buitenlandse investeerders en dat het wegvallen ervan het land minder aantrekkelijk zal maken.

Ga naar de inhoud