Eerste Spaanse (en Europese) vierdaagse werkweek bij bedrijf in Andalusië

Eerste Spaanse (en Europese) vierdaagse werkweek bij bedrijf in Andalusië
Beeld: 123rf

Eerste Spaanse (en Europese) vierdaagse werkweek bij bedrijf in Andalusië

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

JAÉN – Er is al vaker over gesproken binnen Europa en ook in Spanje, een dag minder werken om zo geen 40 urige maar een 32 urige werkweek te hebben. In Nieuw Zeeland hebben ze dit bij een bedrijf geprobeerd in de zomer van 2018 en gebleken is dat dit succesvol is, mits alle medewerkers meewerken en dezelfde inzet tonen. In Spanje is nu voor het eerst bij een bedrijf in Jaén begonnen met een vierdaagse werkweek.

Het bedrijf Software Delsol in Mengibar (Jaén) in de regio Andalusië bestaat reeds 26 jaar en heeft 181 werknemers in dienst. De bedrijfsleiding heeft samen met de werknemers besloten over te gaan naar een niet zo standaard vierdaagse werkweek van 36 uur in plaats van de gebruikelijke 40 uur in de winter en 28 uur gedurende de zomermaanden. 

Sinds 2 januari werken de 181 werknemers van Software Delsol vier dagen per week met in dit geval 36 in plaats van 40 uur zonder dat zij er op achteruit gaan wat betreft hun salaris. De werknemers gaan er volgens de bedrijfsleiding alleen maar op vooruit want ze zullen meer kwaliteitstijd met de familie kunnen doorbrengen waardoor ze minder stress zullen hebben wat uiteindelijk weer ten goede komt aan de productiviteit.

Een deel van de werknemers, degenen die niet direct met de klanten werken, zullen alleen nog van maandag tot en met donderdag naar hun werkplek hoeven te gaan en zullen daarna de vrijdag, zaterdag en zondag vrij hebben. 

De overige werknemers werken vier dagen in blokken van vier dagen zodat er altijd werknemers aanwezig zijn in het bedrijf op doordeweekse werkdagen. Met andere woorden, alle medewerkers hebben één extra vrije dag per week.

Volgens de bedrijfsleiding was het voor elkaar krijgen van de eerste vierdaagse werkweek van Spanje en wellicht van Europa niet makkelijk want men kon zich niet richten op een ander voorbeeld, behalve dat van de proefperiode in Nieuw Zeeland. Er moest veel vergaderd worden tussen alle betrokken partijen maar uiteindelijk is men tot een oplossing gekomen waarin iedereen zich kan vinden.

Bij de laatste parlementsverkiezingen in Spanje had de partij Más País van Íñigo Errejón (ex Podemos) in het verkiezingsprogramma reeds de vierdaagse werkweek van 32 uur opgenomen, iets dat ook ten goede komt aan het milieu want er is minder verkeer en dus minder uitstoot. Daarnaast zou een 32 urige werkweek ook goed zijn voor de gezondheid omdat men meer tijd heeft om te sporten of te genieten van de vrije tijd.

De huidige werkweek in Spanje bestaat voor praktisch iedereen uit 40 uur maar ook Podemos wil daar vanaf met een voorstel van een 34 urige werkweek, 2 uur meer dus dan het voorstel van Más País die een 32 urige werkweek wil voor alle Spanjaarden.

Ook in Finland werd er gediscussieerd over een vierdaagse werkweek met dagen van 6 uur en velen vragen zich af of 2020 het jaar gaat worden van de vierdaagse werkweek in Europa.

Wat denk jij? Zou een 4-daagse werkweek in Spanje kunnen werken? Zou men een lang weekend of een weekonderbreking op prijs stellen en het werk kunnen opvangen op 4 dagen in plaats van 5? Wat zou jouw voorkeur zijn, de vrijdag, maandag of woensdag als vrije dag?

Ga naar de inhoud