Eerste Spaanse (en Europese) vierdaagse werkweek bij bedrijf in Andalusië

Eerste Spaanse (en Europese) vierdaagse werkweek bij bedrijf in Andalusië
Beeld: 123rf

JAÉN – Er is al vaker over gesproken binnen Europa en ook in Spanje, een dag minder werken om zo geen 40 urige maar een 32 urige werkweek te hebben. In Nieuw Zeeland hebben ze dit bij een bedrijf geprobeerd in de zomer van 2018 en gebleken is dat dit succesvol is, mits alle medewerkers meewerken en dezelfde inzet tonen. In Spanje is nu voor het eerst bij een bedrijf in Jaén begonnen met een vierdaagse werkweek.

Het bedrijf Software Delsol in Mengibar (Jaén) in de regio Andalusië bestaat reeds 26 jaar en heeft 181 werknemers in dienst. De bedrijfsleiding heeft samen met de werknemers besloten over te gaan naar een niet zo standaard vierdaagse werkweek van 36 uur in plaats van de gebruikelijke 40 uur in de winter en 28 uur gedurende de zomermaanden. 

Sinds 2 januari werken de 181 werknemers van Software Delsol vier dagen per week met in dit geval 36 in plaats van 40 uur zonder dat zij er op achteruit gaan wat betreft hun salaris. De werknemers gaan er volgens de bedrijfsleiding alleen maar op vooruit want ze zullen meer kwaliteitstijd met de familie kunnen doorbrengen waardoor ze minder stress zullen hebben wat uiteindelijk weer ten goede komt aan de productiviteit.

Een deel van de werknemers, degenen die niet direct met de klanten werken, zullen alleen nog van maandag tot en met donderdag naar hun werkplek hoeven te gaan en zullen daarna de vrijdag, zaterdag en zondag vrij hebben. 

De overige werknemers werken vier dagen in blokken van vier dagen zodat er altijd werknemers aanwezig zijn in het bedrijf op doordeweekse werkdagen. Met andere woorden, alle medewerkers hebben één extra vrije dag per week.

Volgens de bedrijfsleiding was het voor elkaar krijgen van de eerste vierdaagse werkweek van Spanje en wellicht van Europa niet makkelijk want men kon zich niet richten op een ander voorbeeld, behalve dat van de proefperiode in Nieuw Zeeland. Er moest veel vergaderd worden tussen alle betrokken partijen maar uiteindelijk is men tot een oplossing gekomen waarin iedereen zich kan vinden.

Bij de laatste parlementsverkiezingen in Spanje had de partij Más País van Íñigo Errejón (ex Podemos) in het verkiezingsprogramma reeds de vierdaagse werkweek van 32 uur opgenomen, iets dat ook ten goede komt aan het milieu want er is minder verkeer en dus minder uitstoot. Daarnaast zou een 32 urige werkweek ook goed zijn voor de gezondheid omdat men meer tijd heeft om te sporten of te genieten van de vrije tijd.

De huidige werkweek in Spanje bestaat voor praktisch iedereen uit 40 uur maar ook Podemos wil daar vanaf met een voorstel van een 34 urige werkweek, 2 uur meer dus dan het voorstel van Más País die een 32 urige werkweek wil voor alle Spanjaarden.

Ook in Finland werd er gediscussieerd over een vierdaagse werkweek met dagen van 6 uur en velen vragen zich af of 2020 het jaar gaat worden van de vierdaagse werkweek in Europa.

Wat denk jij? Zou een 4-daagse werkweek in Spanje kunnen werken? Zou men een lang weekend of een weekonderbreking op prijs stellen en het werk kunnen opvangen op 4 dagen in plaats van 5? Wat zou jouw voorkeur zijn, de vrijdag, maandag of woensdag als vrije dag?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

7
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Rosita Dijkhuizen-Wiendels

Is toch geweldig dat dit kan? Ik heb nog geen mensen gehoord die op hun sterfbed zeiden ik had meer moeten werken, maar wel mensen ik had meer tijd moeten besteden aan mijn partner, mijn kinderen, mijn vrienden, mijn hobby’s , sport etc.

Leendert Suurbier

Misschien verstandig als Spanje eerst eens zich gaat aanpassen aan de Europese werknorm en tijden. De Spaanse siesta veelal van 14.00 tot 17.00 legt veel activiteiten lam. Ook in de ochtend zijn er maar een paar uurtjes beschikbaar om echt iets te ondernemen want de Spanjaard komt om 09.00 op zijn werk en gaat dan gelijk de kroeg in voor zijn/haar tweede ontbijt tot 10.00u. Dus echt effectief is de Spanjaard slechts dagelijks van 10.00 tot 14.00 beschikbaar en vrijdags na 14.00 komt er zowieso al niemand meer teug op kantoor.

Anoniem

Persoonlijk zie ik er veel voordeel in, door zo’n maatregel zullen mensen (nog) met meer plezier naar hun werk gaan wat ten gunste van de prestatie kan bijdragen. Meestal is het zo dat vrouw en man beiden werken, door meer vrije tijd heeft men meer tijd voor elkaar alsook voor het gezin en voor jezelf, de voordelen die je hieruit voortvloeien mag jezelf bedenken, tenzij je een negatief ingesteld persoon bent, dan zul je er niet veel vinden. Meer vrije tijd brengt meer rust in je leven, en dat is weer goed voor je gezondheid, en hoe meer gezonde mensen… Lees verder »

Ramon

Natuurlijk kun je hetzelfde werk in 36 uur doen als 40, tenminste voor veel banen. Er wordt wat efficienter gewerkt, iets wat bijna overal mogelijk is.

Miel

Persoonlijk vind ik die vierdaagse werkweek een fout idee. Het lijkt me zeer twijfelachtig dat hetzelfde werk kan worden gerealiseerd met hetzelfde aantal werknemers maar in minder uren, tenzij men ervan uitgaat dat de werknemers nu onder hun mogelijkheden presteren. Aangezien nu al overal wordt geklaagd over een te hoge werkdruk kan men gerust stellen dat dit zal leiden tot de vraag naar bijkomend personeel. Anderszijs betekent meer vrije tijd meestal ook meer uitgaven en dus nood aan meer geld wat dan weer aanleiding kan geven tot nieuwe looneisen, terwijl iedereen toch weet dat juist de te hoge loonkost de… Lees verder »

Willem

4 daagse werkweek zonder loonverlies is geen probleem. 5 x 8 -4 uur ADV is 36 uur.
Bij ons kan je ook 4 x 9 is 36 uur werken. Dus per week een gelijk aantal werkuren met gelijk blijvend loon maar wel een volledige dag meer vrij. Dus het is zo dom en onverantwoord nog niet. Veel collega’s hebben hier zelf voor gekozen omdat het beter te regelen is met hun kinderopvang.

D. Alvarez

En dan raar opkijken dat Spanje de crisis in gaat.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.