Spaanse rechter vraagt opheffing onschendbaarheid Puigdemont (en meer nieuws)

Spaanse rechter vraagt opheffing onschendbaarheid Puigdemont
Beeld: Adobe Stock

Spaanse rechter vraagt opheffing onschendbaarheid Puigdemont (en meer nieuws)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Terwijl vrijdag het Hooggerechtshof besloot dat Oriol Junqueras in de Spaanse gevangenis moet blijven en niet naar Straatsburg mag om de beëdiging als Europarlementariër bij te wonen, heeft rechter Llarena aan het Europees Parlement gevraagd om de immuniteit van Puigdemont en Comín op te heffen. Ondertussen heeft ook het Hooggerechtshof in Spanje besloten dat Torra geen parlementariër meer mag zijn en dus in feite volgens de Catalaanse regels ook geen regionale premier.

Junqueras

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag besloten om de Catalaanse tot 13 jaar celstraf veroordeelde politicus Oriol Junqueras in de gevangenis te houden. Het oordeel van het Tribunal Supremo (TS) is in feite het laatste woord want praktisch alle instanties in Spanje en binnen de Europese Unie berusten zich op het TS.

Maar de situatie is juridisch zeer complex want weliswaar heeft het Europees Hof van Justitie aangegeven dat Junqueras Europarlementariër is, de rechter heeft ook het laatste woord gelegd bij het Spaanse Hooggerechtshof dat zich in feite dient te houden aan de uitspraak van het Europees Hof. In Madrid is men echter van oordeel dat het om een speciale situatie gaat dat dieper onderzocht dient te worden. Wordt vervolgd.

Oriol Junqueras / Europa Press

Puigdemont

Ondertussen zullen op maandag 13 januari de voor de Spaanse justitie naar Brussel gevluchte Puigdemont en Comin beëdigd worden als Europarlementariërs. De Belgische rechter heeft daarom het Europees aanhoudingsbevel van Spanje van de tafel geveegd want Puigdemont en Comin genieten op dit moment als Europarlementariër immuniteit.

Maar de Spaanse rechter Llarena laat het er niet bij zitten en heeft reeds een officieel verzoek bij het Europees Parlement ingeleverd om zodra Puigdemont en Comin beëdigd zijn deze immuniteit en onschendbaarheid in te trekken omdat zij voor de Spaanse justitie gezocht worden en zich voor de rechter moeten melden.

Puigdemont en Comín kunnen nog steeds niet naar Spanje terugkeren omdat zij in Spanje nog steeds gezocht worden en het Spaanse aanhoudingsbevel nog steeds geldt. De reden daarvoor is dat ondanks dat beide politici wellicht nu immuniteit hebben vanuit Brussel, in Spanje werden ze reeds aangeklaagd voordat ze gekozen werden tot Europarlementariër. Wordt vervolgd.

Carles Puigdemont / Europa Press

Torra

Ondertussen heeft het Spaanse Hooggerechtshof bevestigd dat de actuele Catalaanse regionale premier Quim Torra geen parlementariër meer is omdat hij veroordeeld is door de Verkiezingsraad tot 18 maanden diskwalificatie van een publieke functie. Dit houdt volgens de Catalaanse regels in dat hij ook geen regiopremier meer mag en kan zijn.

Het Catalaanse parlement (meerderheid separatistische partijen) heeft echter, in tegenstelling tot de uitspraak van het hoogste gerechtshof in Spanje, besloten dat Torra nog steeds regiopremier is en dat ook zal blijven omdat zij de uitspraak van het Hooggerechtshof niet accepteren. 

Het is hetzelfde Catalaanse parlement dat moet beslissen of Torra, ondanks dat hij geen parlementariër meer is en dat in strijd is met het Estatut de Catalunya, aan het roer blijft in de Catalaanse regio of dat hij vervangen wordt. Wordt vervolgd.

Quim Torra / Europa Press
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.