Hooggerechtshof Spanje houdt Junqueras in de gevangenis

Hooggerechtshof Spanje houdt Junqueras in de gevangenis
Beeld: Europa Press

Hooggerechtshof Spanje houdt Junqueras in de gevangenis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het Spaanse Hooggerechtshof heeft volgens alle partijen, zowel binnen als buiten Spanje, het laatste woord over de situatie van de Catalaanse tot 13 jaar celstraf veroordeelde politicus Oriol Junqueras. Het Tribunal Supremo (TS) heeft donderdag besloten dat Junqueras in de gevangenis moet blijven als veroordeelde en niet naar Straatsburg mag reizen om zich te melden als Europarlementariër.

Het Europees Hof heeft geoordeeld dat Oriol Junqueras Europarlementariër is en ook het Europees Parlement heeft Junqueras erkent als Europarlementariër. In Spanje oordeelde de Spaanse verkiezingsraad nog dat Junqueras in de gevangenis moet blijven maar meldde ook dat het Spaanse Hooggerechtshof de definitieve beslissing moet nemen. 

Terwijl de Catalaanse ERC-partij en de nu regerende PSOE-partij afspraken maakten over het wel en wee rondom de vorming van de regering, besloot de Landsadvocaat dat Junqueras naar Straatsburg mag reizen om beëdigd te worden als Europarlementariër, net zoals de naar Brussel gevluchte Puigdemont en Comín.

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft echter in alle gevallen het laatste woord en op donderdag werd besloten Junqueras in de gevangenis te houden en hem niet naar Straatsburg te laten gaan. 

Het Tribunal Supremo oordeelt ook dat de uitspraak wat betreft de strafzaak tegen Junqueras, die tot 13 jaar celstraf is veroordeeld en gedurende 13 jaar geen publieke functie mag bekleden voor zijn betrokkenheid bij de Catalaanse opruiing, terecht is en er geen sprake kan zijn van nietigverklaring.

Hiermee reageert het Spaanse Hooggerechtshof op de uitspraak van het Europees Hof van Justitie en op de reacties van de Spaanse Landsadvocaat. Volgens de zeven rechters van de Tribunal Supremo (TS) is Junqueras niet langer een preventieve gevangene maar een veroordeelde gevangene die 13 jaar in de gevangenis moet zitten. Daarom vraagt het TS aan het Europees Parlement de immuniteit van Junqueras op te schorten. 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.