Hooggerechtshof Spanje houdt Junqueras in de gevangenis

Hooggerechtshof Spanje houdt Junqueras in de gevangenis
Beeld: Europa Press

Hooggerechtshof Spanje houdt Junqueras in de gevangenis

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het Spaanse Hooggerechtshof heeft volgens alle partijen, zowel binnen als buiten Spanje, het laatste woord over de situatie van de Catalaanse tot 13 jaar celstraf veroordeelde politicus Oriol Junqueras. Het Tribunal Supremo (TS) heeft donderdag besloten dat Junqueras in de gevangenis moet blijven als veroordeelde en niet naar Straatsburg mag reizen om zich te melden als Europarlementariër.

Het Europees Hof heeft geoordeeld dat Oriol Junqueras Europarlementariër is en ook het Europees Parlement heeft Junqueras erkent als Europarlementariër. In Spanje oordeelde de Spaanse verkiezingsraad nog dat Junqueras in de gevangenis moet blijven maar meldde ook dat het Spaanse Hooggerechtshof de definitieve beslissing moet nemen. 

Terwijl de Catalaanse ERC-partij en de nu regerende PSOE-partij afspraken maakten over het wel en wee rondom de vorming van de regering, besloot de Landsadvocaat dat Junqueras naar Straatsburg mag reizen om beëdigd te worden als Europarlementariër, net zoals de naar Brussel gevluchte Puigdemont en Comín.

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft echter in alle gevallen het laatste woord en op donderdag werd besloten Junqueras in de gevangenis te houden en hem niet naar Straatsburg te laten gaan. 

Het Tribunal Supremo oordeelt ook dat de uitspraak wat betreft de strafzaak tegen Junqueras, die tot 13 jaar celstraf is veroordeeld en gedurende 13 jaar geen publieke functie mag bekleden voor zijn betrokkenheid bij de Catalaanse opruiing, terecht is en er geen sprake kan zijn van nietigverklaring.

Hiermee reageert het Spaanse Hooggerechtshof op de uitspraak van het Europees Hof van Justitie en op de reacties van de Spaanse Landsadvocaat. Volgens de zeven rechters van de Tribunal Supremo (TS) is Junqueras niet langer een preventieve gevangene maar een veroordeelde gevangene die 13 jaar in de gevangenis moet zitten. Daarom vraagt het TS aan het Europees Parlement de immuniteit van Junqueras op te schorten. 

Ga naar de inhoud