Search
menu
Search

Traditionele Spaanse apk-sticker maakt plaats voor digitale versie

Traditionele Spaanse apk-sticker maakt plaats voor digitale versie
Beeld: Tuvsud / web

Traditionele Spaanse apk-sticker maakt plaats voor digitale versie

De Spaanse verkeersdienst (Dirección General de Tráfico – DGT) heeft aangekondigd dat vanaf 2024 de bekende ITV-sticker (apk) niet meer gebruikt zal worden om de geldigheid van de technische keuring aan te tonen. Deze wijziging is onderdeel van de digitale transitie die de DGT doormaakt en die tot doel heeft de dienstverlening te verbeteren en de fraude te verminderen.

De Spaanse verkeersdienst DGT onderzoekt momenteel verschillende alternatieven voor de traditionele ITV-sticker. Dat is de sticker die rechtsboven in de hoek van de voorruit geplakt wordt na elke apk-keuring in Spanje. Eén van de mogelijkheden is om gebruik te maken van een digitale badge die op de voorruit van de auto wordt geplaatst. Deze badge zou dan draadloos de geldigheid van de keuring kunnen doorgeven aan de politie.

Een andere mogelijkheid is om de keuringsstatus van de auto te koppelen aan het kenteken. Dit zou betekenen dat de politie de geldigheid van de keuring zou kunnen controleren door het kenteken van de auto in te scannen.

Met het digitale systeem kan de politie de geldigheid van de keuring eenvoudig controleren via het kentekenregister. Dit bespaart tijd en voorkomt de noodzaak voor een fysieke inspectie van de sticker. De papieren sticker was ook gevoelig voor fraude, want mensen konden de sticker namaken of verwijderen om de indruk te wekken dat hun auto goedgekeurd was. Met het digitale systeem is dit niet langer mogelijk. Daarnaast hoeven de Spanjaarden zich geen zorgen meer te maken over het bijhouden van de sticker. Ze kunnen altijd online de geldigheid van hun keuring controleren.

Er zijn echter ook nadelen en uitdagingen, want het digitale systeem is afhankelijk van technologie. Als er een storing is in het systeem, kan de politie de geldigheid van de keuring niet controleren. Dit kan leiden tot verkeersopstoppingen en boetes voor automobilisten. Daarnaast verzamelt het digitale systeem gegevens over de locatie en het bewegingsgedrag van automobilisten, wat kan leiden tot privacy bezorgdheden. De DGT heeft echter aangegeven dat deze gegevens alleen gebruikt zullen worden voor het doel waarvoor ze zijn verzameld, namelijk het controleren van de geldigheid van de keuring.

Een ander nadeel is dat sommige mensen, met name ouderen, geen toegang hebben tot internet of zijn niet vertrouwd met het gebruik van digitale technologie. Voor hen kan het lastig zijn om de geldigheid van hun keuring te controleren. De DGT heeft aangegeven dat er maatregelen zullen worden genomen om deze groep mensen te ondersteunen.

itv
Grote verschillen in tarieven voor de APK-keuring in Spaanse regio’s
Spanje bestaat uit 17 autonome regio’s met eigen regels en wetten en daarnaast ook verschillende tarieven voor de ITV (APK) keuring voor gemotoriseerde voertuigen met verschillen tot bijna 350 procent.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud