Search
menu
Search

Duizenden dode vogels door de trendy padel-sport in Spanje

Duizenden dode vogels door de trendy padel-sport in Spanje
Beeld: ADENSVA / facebook

Duizenden dode vogels door de trendy padel-sport in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elk jaar sterven er duizenden vogels doordat steeds meer mensen aan de Padelsport doen in Spanje. Nu klinkt dat natuurlijk erg vreemd want hoe kunnen vogels overlijden door mensen die met een racket tegen een bal slaan? Komt dat doordat de ballen de vogels raken of is er iets anders aan de hand.

Je zult de link tussen dode vogels en de padelsport niet zo snel leggen maar volgens de vereniging Asociación para la Defensa de la Naturaleza (ADENSVA) overlijden er jaarlijks in Spanje tienduizenden vogels door de racket- en balsport padel. En dat komt dus niet door de rondvliegende ballen maar door de glazen kooien die rondom de padelbaan staan in de buitenlucht.

Vogels vliegen namelijk massaal tegen deze grote glazen kooien aan omdat ze in hun vlucht het glas vaak niet of te laat zien. In het artikel op de website NIUS is te lezen dat alleen al bij de circa 600 gemeentelijke padelbanen in de Valencia regio er jaarlijks 75.000 vogels overlijden. En dan is de Valencia regio nog niet eens de populairste regio voor de padelsport en zijn de privé padelbanen ook niet meegerekend.

Daarom is de vereniging ADENSVA een actie gestart met de naam ‘Redes que salvan aves’ ofwel ‘netten die vogels redden’. Met dit initiatief wil de vereniging zoveel mogelijk de glazen wanden aan de buitenkant voorzien van netten want als een vogel in een net vliegt overleefd deze de impact meestal wel maar tegen glas vliegen is dodelijk. Daarnaast kunnen vogels de netten wel zien en zullen ze erover of omheen vliegen. Ondanks de positive reacties en medewerking van privé padelclubs, willen de gemeenten nog niet echt meewerken met dit initiatief om vogels te redden.

De vereniging ADENSVA strijdt ook al jaren tegen de elektrocutie van vogels want volgens eigen berekeningen sterven er jaarlijks tussen de 193.000 en 337.000 geëlektrocuteerde vogels. Het gaat daarbij vaak om roofvogels waarvan sommige met uitsterven worden bedreigd zoals adelaars en wouwen. De vogels overlijden wanneer ze tegen hoogspanningskabels aanvliegen.

Wil je meer weten over de padelsport in Spanje, lees dan HIER ons eerder geplaatste artikel. Recent schreven we nog dat volgens de Spaanse padel federatie 2021 werd afgesloten met 96.872 lidmaatschappen. Dat betekent dat de padelsport steeds populairder wordt in Spanje met een stijging van meer dan 21.000 lidmaatschappen in een jaar tijd. Het gaat in dit geval om padel-sporters die de sport serieus genoeg nemen om zich aan te melden bij de Federación Española de Pádel om een ‘licencia de deportista’ te krijgen.

Ga naar de inhoud