Vogelgriep vastgesteld bij een pluimveehouderij in Valladolid waar 133.000 kippen zijn geruimd

Vogelgriep vastgesteld bij een pluimveehouderij in Valladolid waar 133.000 kippen zijn geruimd
Beeld: Canva

Vogelgriep vastgesteld bij een pluimveehouderij in Valladolid waar 133.000 kippen zijn geruimd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALLADOLID – In Iscar in de provincie Valladolid in Castilië en León is bij een grootschalige pluimveehouderij vogelgriep (H5N1) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen zijn de 133.750 ‘gallinas’ geruimd. Naast deze pluimveehouderij worden nog eens 32 andere boerderijen en pluimveehouderijen met meer dan één miljoen kippen in de regio gecontroleerd op de aanwezigheid van vogelgriep.

In het gebied van 3 kilometer rond de besmette locatie liggen geen pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone van deze locatie liggen diverse andere pluimveebedrijven en boerderijen. Voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod. Het is voorlopig nog onbekend waar de besmetting vandaan komt maar uit voorzorg worden 133.750 kippen geruimd.

Rond 18 januari werd in Fuenterrebollo in de provincie Segovia in Castilië en León bij een kalkoenhouderij ook vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen werden toen 18.900 ‘pavos’ geruimd. Er werden daarnaast 10 andere boerderijen en pluimveehouderijen in de regio gecontroleerd op de aanwezigheid van vogelgriep.

De vogelgriep is net zoals in andere EU-landen ook in Spanje aanwezig en in Catalonië moesten alle kippen al in een lockdown waar het pluimvee tot midden april binnen moet blijven. Door de dieren niet meer in open lucht te laten, hoopt men grote besmettingshaarden in te dijken.

In heel Europa zijn tussen 1 augustus 2021 en 17 januari 2022 in totaal 1.750 HPAI-uitbraken gemeld in 31 landen waarbij het om 712 besmettingen bij pluimvee en 1.038 niet-pluimvee ging.

Rond deze tijd van het jaar migreren veel vogels naar Centraal Europa, wat het risico op besmettingen zo groot maakt. Het gevaar in intensieve pluimvee fokkerijen is dat het virus gaat muteren, en hoewel dat bijna nooit gebeurd, springt het zo soms over op mensen ook. De intensieve legbatterijen en pluimveekwekerijen, waar vaak duizenden vogels bijeen gepakt zitten op een heel kleine oppervlakte, vormen de perfecte biotoop voor het H5N1-virus om lelijk huis te houden. Het is niet ongezien dat meer dan de helft van de kippen in zo een kwekerij komt te sterven na een uitbraak.

Ga naar de inhoud