Nieuwe oranje verkeersbord op Spaanse wegen waarschuwt voor gevaar en snelheidsradar

Nieuwe oranje verkeersbord op Spaanse wegen waarschuwt voor gevaar en snelheidsradar
Beeld: DGT

Nieuwe oranje verkeersbord op Spaanse wegen waarschuwt voor gevaar en snelheidsradar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In maart dit jaar is de Spaanse verkeersdienst DGT begonnen met het plaatsen van een nieuw verkeersbord om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het gaat niet om een typisch wit, rood of blauw bord maar om een opvallend oranje bord waarvan veel inwoners van Spanje de betekenis nog niet weten of verkeerd inschatten.

Het nieuwe oranje verkeersbord dat de Dirección General de Tráfico (DGT) langs veel conventionele wegen in Spanje heeft geplaatst zorgt voor nogal wat ophef. Er is verwarring over wat de betekenis van dit nieuwe verkeersbord nu eigenlijk is.

Op het oranje rechthoekige bord met zwarte rand en zwarte opdruk is een klassiek symbool met golven afgedrukt met een personenwagen, een vrachtwagen en een motorrijder met daaronder twee pijlen die naar boven wijzen en de tekst 5,7 km (of andere km afstand).

Veel inwoners van Spanje denken bij het zien van dit bord dat het gaat om een waarschuwing voor een snelheidsradar die zich op 5,7 km afstand bevindt. Maar de DGT geeft aan dat dit nieuwe opvallende oranje verkeersbord waarvan er inmiddels meer dan 300 zijn geplaatst in Spanje iets anders betekent.

De DGT zegt dat dit nieuwe bord aangeeft dat er gedurende 5,7 km of een andere afstand een grote kans is dat er een mobiele snelheidsradar geïnstalleerd kan worden omdat het om een gevaarlijk deel weg gaat. Dat wil dus niet automatisch zeggen dat deze radars er zijn maar wel dat de kans er is.

De DGT wil dus eigenlijk aangeven dat de weggebruikers moeten opletten en de snelheid moeten minderen omdat het om een gevaarlijk deel weg gaat en omdat er eventueel geflitst wordt.

De afstand die vermeld staat op het verkeersbord geeft dus niet de afstand aan waarna een snelheidsradar te vinden is maar geeft het aantal kilometers aan waar eventueel met mobiele snelheidsradars geflitst kan worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.