Nachttrein van Parijs naar Portbou in Spanje rijdt niet meer vanwege de Spaanse taal

Nachttrein van Parijs naar Portbou in Spanje rijdt niet meer vanwege de Spaanse taal
Beeld: Canva

Nachttrein van Parijs naar Portbou in Spanje rijdt niet meer vanwege de Spaanse taal

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIRONA – Sinds 1 juli rijdt de nachttrein die van Parijs naar Spanje rijdt niet meer. Deze stopt nu niet meer in het Spaanse Portbou net over de grens in de provincie Girona maar stopt op 7 kilometer vóór de Spaanse grens in Cerbère. Volgens de Spaanse spoorwegmaatschappij SNCF is dat de schuld van de nieuwe regels van de uitbater van het Spaanse spoorwegnet Adif waarin geëist wordt dat er tenminste de machinist of conducteur Spaans spreekt.

Omdat SNCF niet aan deze voorwaarde kan voldoen omdat ze geen Spaanssprekend personeel kunnen vinden, heeft de Franse spoorwegmaatschappij besloten niet meer tot aan het Spaanse station van Portbou te rijden maar te stoppen zeven kilometer vóór de Spaanse grens bij het treinstation van Cerbère.

De Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe heeft daarna zes routes per dag ingezet met de Rodalies treinen tussen Portbou en Cerbère omdat zij wel Franstalig personeel aan boord heeft. Er werd ook nagedacht over een busverbinding maar dat gaat uiteindelijk niet door.

Dit bewijst opnieuw dat de samenwerking tussen de Spaanse en Franse spoorwegmaatschappijen niet soepel verloopt. Terwijl de Franse spoorwegen al meer dan een jaar mogen rijden op de hogesnelheidstrein routes met de budgettreinen van Ouigo, krijgt Spanje maar geen toestemming om in Frankrijk te rijden.

Zo werd eerder al bekend dat de Elipsos samenwerking tussen het Franse SNCF en het Spaanse Renfe stopt. Sinds 2013 bieden beide maatschappijen samen het Elipsos programma  aan wat bestaat uit diverse trajecten die met de trein worden afgelegd tussen Spanje en Frankrijk. Via deze samenwerking was het mogelijk om met de hogesnelheidstrein van Barcelona naar Lyon en Parijs te reizen of van Madrid naar Marseille.

renfe
Spaanse treinmaatschappij Renfe wil meer gaan rijden tussen Spanje en Frankrijk
De Spaanse treinmaatschappij heeft aangegeven dat de samenwerking tussen het Franse SNCF en Renfe eind 2022 stopt maar de Spaanse hogesnelheidstreinen moeten blijven rijden naar Lyon en Parijs.
icoon2022www.spanjevandaag.com
slaaptrein
Met de nachttrein van Parijs naar de grens in het noorden van Spanje is nu mogelijk
Op 2 juli start de Franse spoorwegmaatschappij weer met de speciale nachttrein van Parijs naar Pau, Lourdes en Hendaye op de grens van Aragón, Navarra en Baskenland.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud