Aanpassing van het toegestane alcoholgehalte achter het stuur in Spanje

Aanpassing van het toegestane alcoholgehalte achter het stuur in Spanje
Beeld: via canva.com

Aanpassing van het toegestane alcoholgehalte achter het stuur in Spanje

Een recente wetswijziging heeft de toegestane alcoholpromillage voor bestuurders in Spanje verlaagd om het aantal verkeersongelukken en dodelijke slachtoffers te verminderen. Deze nieuwe regels hebben vooral invloed op een specifieke groep bestuurders in Spanje, waarbij de focus ligt op strengere limieten voor alcoholgebruik tijdens het rijden. Dit is bedoeld om de verkeersveiligheid te verbeteren en het risico op ongelukken door rijden onder invloed te verminderen.

De Spaanse Verkeersdienst (La Dirección General de Tráfico of DGT) heeft recentelijk een belangrijke verandering doorgevoerd in het Reglamento General de Conductores met als doel het aantal ongevallen en dodelijke slachtoffers op de Spaanse wegen te verminderen. Deze wijziging, die al geruime tijd in ontwikkeling was, is nu van kracht geworden.

Tijdens de huidige zomercampagne heeft de DGT besloten om het alcoholgehalte te verlagen, vooral voor professionele bestuurders. Met deze aanpassing wil de DGT het aantal doden bij ongevallen verminderen in voertuigen zoals bussen, taxi’s en VTC’s (zoals huurauto’s met chauffeur). 

Van de 1145 doden in het verkeer in 2023 waren er 75 onderweg in een voertuig met een professionele bestuurder. Deze groep zal als eerste de nieuwe promillagegrens ervaren, die van 0,25 mg/l naar 0,10 mg/l alcohol per liter uitgeademde lucht gaat, oftewel minder dan de helft van de eerdere waarde.

De nieuwe regeling heeft gevolgen voor alle professionele chauffeurs, inclusief transporteurs, taxichauffeurs en privéchauffeurs. De DGT benadrukt dat de toegestane alcoholconsumptie varieert afhankelijk van het lichaamsgewicht en waarschuwt voor de mogelijke consequenties van het overschrijden van de limieten.

Met de nieuwe limiet van 0,10 mg/l is het vrijwel onmogelijk om tijdens een maaltijd een biertje of glas wijn te drinken zonder het risico op boetes die tussen de 500 en 1000 euro liggen. Als de boete binnen de eerste 20 kalenderdagen wordt betaald, krijgt men een korting van 50%.

Alcoholpromillage wordt gemeten in milligram alcohol per liter bloed (mg/l) of in promille (‰). Eén promille alcohol betekent dat er één gram alcohol aanwezig is in één liter bloed. De wetgeving in Spanje is gebaseerd op de wetenschappelijke bevindingen over de invloed van alcohol op het rijgedrag. Het is vastgesteld dat al bij een gering alcoholgehalte in het bloed de reactietijd vertraagt, de concentratie afneemt en het beoordelingsvermogen wordt beïnvloed, waardoor de veiligheid achter het stuur wordt aangetast.

Ga naar de inhoud