Vervroegde regionale verkiezingen in Baskenland en Galicië

Vervroegde regionale verkiezingen in Baskenland
Beeld: Iñigo Urkullu / Europa Press

Vervroegde regionale verkiezingen in Baskenland en Galicië

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BILBAO – De regiopremier of lehendakari van het Baskenland Iñigo Urkullu heeft maandag vervroegde verkiezingen aangekondigd voor de autonome regio País Vasco. Deze moeten plaatsvinden op 5 april omdat volgens hem de oppositie ervoor zorgt dat het onmogelijk is om te regeren in het Baskenland. Naast de Baskische regiopremier heeft ook Alberto Núñez Feijóo van Galicië vervroegde verkiezingen aangekondigd zodat deze traditiegetrouw samenvallen met die van het Baskenland. Die aankondiging deed de Galicische regiopremier ongeveer drie uur later dan Urkullu van País Vasco.

In feite zouden er pas over 8 maanden zoals gepland regionale verkiezingen moeten plaatsvinden in het Baskenland maar de regiopremier Urkullu heeft dat vervroegd. Dat doet de lehendakari o.a. omdat er geen schot in zit om beslissingen te kunnen nemen omdat de oppositiepartijen alles blokkeren en om de burgers een acht maandelijkse verkiezingscampagne te besparen.

De laatste keer dat er autonome/regionale verkiezingen waren in Baskenland was op 25 september 2016, vier jaar geleden dus. Dat zou automatisch inhouden dat in de herfst dit jaar er opnieuw verkiezingen zouden plaatsvinden in het Baskenland maar de huidige regionale premier heeft dat enkele maanden vervroegd naar 5 april.

Over het algemeen hebben alle autonome regio’s in Spanje op dezelfde dag en in hetzelfde jaar regionale verkiezingen. Dat was de laatste keer op 26 mei 2019. Er zijn echter vier autonome regio’s die op andere data verkiezingen hebben, te weten Baskenland (laatste keer 25 september 2016), Galicië (laatste keer 25 september 2016), Andalusië (laatste keer 2 december 2018) en Catalonië (laatste keer 21 december 2017). Daar is sinds 2019 ook de Valencia regio bijgekomen omdat deze op 28 april 2019 vervroegde regionale verkiezingen heeft gehouden.

Met een vervroegde regionale verkiezing in Baskenland wil de Baskische regiopremier de regio Catalonië voor zijn want daar heeft Quim Torra ook reeds vervroegde regionale verkiezingen aangekondigd maar zonder een datum te noemen.

Galicië

Nadat de Baskische regiopremier Urkullu vervroegde verkiezingen had aangekondigd maandagmiddag rond 16 uur, besloot de Galicische regiopremier Alberto Núñez Feijóo hetzelfde te doen. Die mededeling werd gedaan om 18.30 uur waarna de regionale verkiezingen in Baskenland en Galicië traditiegetrouw weer samenvallen op dezelfde data.

Ga naar de inhoud