Wanhopige eigenaars verkopen hun gekraakte huizen met flinke kortingen in Spanje

Wanhopige eigenaars verkopen hun gekraakte huizen met flinke kortingen in Spanje
Beeld: via canva.com

Wanhopige eigenaars verkopen hun gekraakte huizen met flinke kortingen in Spanje

Het is altijd een gevoelig thema in Spanje. Als je huis of tweede verblijf gekraakt is, blijkt het niet altijd eenvoudig dat opnieuw te vrijwaren. Huiseigenaars die niet door de lange juridische weg willen gaan, beslissen steeds vaker hun huis te verkopen met krakers (okupas) erbij. Daarvoor verkopen ze vaak tot wel 70% onder de marktwaarde. 

Gekraakte huizen zijn nog steeds een relatief marginaal fenomeen in Spanje. In 2022 registreerde de politie 17.000 klachten, het gaat dus om 0,06% van het totale vastgoed. Wie het echter meemaakt met een huis waar hij of zij effectief nog plannen mee heeft, staat vaak voor een lange en moeilijke lijdensweg. Zo erg zelfs dat veel eigenaars het huis verkopen met de krakers erbij. Voor wie weinig geld heeft om de gerechtelijke weg te kiezen, is dat geen slechte oplossing, aldus KLJ-advocaten. 

Online vindt de krant El Pais bijvoorbeeld volgend verkoopbericht voor een appartement in het Madrileense district Vallecas: “Deze woning is op dit moment gekraakt (okupada), je kunt de woning niet bezoeken en de betaling hoort contant te verlopen.” 

Het appartement heeft drie slaapkamers, is 57 vierkante meter groot en gaat de deur uit voor € 84.990. Minder dan de helft van de prijs van een vrij appartement in diezelfde buurt. Wie zijn eigendom gekraakt te koop stelt, gaat vaak verplicht tot 50 à 70 procent onder de marktwaarde. Bij verkoop wordt bij de notaris op papier vastgelegd dat de koper op de hoogte is van de situatie. Bij onder meer verkoopplatforms als Milanuncios of Wallapop vind je dergelijke problematische koopjes. 

Dit soort aankoop is natuurlijk niet zonder risico. De koper kan de staat van het gebouw niet bekijken. Bovendien zal geen enkele bank een lening voorzien, waardoor je contant moet betalen. Ook valt de verantwoordelijkheid voor de ontruiming op de schouders van de koper. En dat kan een lang, moeizaam en duur proces worden. Vaak zijn het dan ook slechts projectontwikkelaars of investeerders die zich aan dergelijke aankopen wagen.

Ga naar de inhoud