skip to Main Content
Het geduld van de Spaanse regering wat betreft Catalonië begint op te raken (UPDATE)
El Confidencial / El Pais

Het geduld van de Spaanse regering wat betreft Catalonië begint op te raken (UPDATE)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het afgelopen weekend zijn er op meerdere plaatsen in Catalonië problemen geweest zoals op de AP-7 snelweg in het zuiden van Tarragona, bij diverse tolpoorten op snelwegen en in de stad Barcelona waar wegen werden geblokkeerd. De Catalaanse politie was bij al deze acties aanwezig maar deed niets. Dat is niet goed gevallen bij de Spaanse regering die boze brieven heeft gestuurd naar de Catalaanse regioregering en dreigt met acties.

Tot nu toe heeft Pedro Sánchez via overleg en maatregelen waaronder meer dan 2 miljard euro voor sociale doeleinden en investeringen in Catalonië via de staatsbegroting geprobeerd om te onderhandelen met de Catalaanse regioregering maar dat is niet gelukt. Het lijkt er nu op dat bijna een jaar na de autonome verkiezingen op 21 december 2017 het geduld van de Spaanse regering begint op te raken.

Brieven

De Spaanse regering heeft drie brieven gestuurd via de verantwoordelijken voor Binnenlandse Zaken, Ontwikkeling en het kantoor van de vicepremier. In die boze brieven vraagt men de Catalaanse regering om uitleg wat betreft de problemen op straat en het lakse optreden van de politie.

Premier Sánchez heeft gezegd dat de acties van afgelopen weekend reacties zullen krijgen van de Spaanse overheid. Vanuit Madrid kondigt men aan dat er maatregelen zullen komen om de veiligheid van de burgers in Catalonië te waarborgen.

Volgens de krant El País en de Catalaanse kranten La Vanguardia en El Periodico wordt er gesproken van het sturen van de Spaanse politie naar Catalonië, verwijzende naar de Ley Orgánica de Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado artikel 38.2 om de veiligheid te waarborgen in een autonome deelstaat.

Feit is wel dat om de veiligheid te waarborgen tijdens de ministerraad op 21 december de Spaanse regering 400 agenten van de Policía Nacional oproerpolitie naar Barcelona stuurt. Deze komen op 19 december aan en verwacht wordt dat ze Catalonië weer op 22 december zullen verlaten, aldus de krant El Periodico.

Artikel 155

Terwijl de Spaanse premier harder is geworden willen de politieke partijen PP en Ciudadanos dat artikel 155 weer van kracht wordt om de Catalaanse regio over te nemen en orde op zaken te stellen.

Voorlopig wil Sánchez daar nog niets van weten en moet het mogelijk sturen van politie naar Catalonië ook niet gezien worden als een voorbode voor artikel 155. LEES HIER meer over wat artikel 155 is.

Torra en Slovenië

De Catalaanse regiopremier Quim Torra heeft de toon gezet door voor te stellen om de Catalaanse republiek te bewerkstelligen op de Sloveense manier. In 1990 vond tussen Slovenië en Joegoslavië de Tiendaagse Oorlog plaats waarbij 62 mensen om het leven kwamen en duizenden gewond raakten.

Volgens Torra zijn de Catalanen tot alles in staat om hun doel te bereiken. Deze opmerkingen hebben voor veel negatieve reacties gezorgd in heel Spanje maar ook bij politici in Catalonië die het niet eens zijn met Torra wat betreft de Sloveense manier.

Catalaanse politie

Naast de opmerking van de Catalaanse regiopremier Torra is ook het lakse optreden, in opdracht van de Catalaanse autoriteiten, tijdens diverse acties zoals het afzetten van snelwegen en openen van tolpoorten verkeerd gevallen. De politie dient ervoor te zorgen dat dit soort problemen voorkomen worden en de veiligheid van de burgers niet in gevaar komen in plaats van een politieke politiemacht te zijn, aldus de Spaanse regering.

Vorige week donderdag moest de Mossos d’Esquadra hard optreden in Gerona en Terrassa toen leden van de Comités en Defensa de la República (CDR), de CUP-partij en andere demonstranten de politie te lijf gingen na manifestaties tegen VOX leden die het 40-jarig bestaan van de Spaanse grondwet vierden. De politie trad op met knuppels en het schieten van projectielen.

Na dat optreden gaf Quim Torra de autonome minister van Binnenlandse Zaken Miquel Buch een ultimatum van vier dagen om met oplossingen te komen waarbij ontslagen van Catalaanse agenten niet werden uitgesloten.

Dat viel weer slecht bij de Catalaanse autonome politie die geen zin meer heeft om gebruikt te worden en overal tussenin te zitten. Uiteindelijk heeft Buch op maandag gezegd dat de Mossos correct hebben opgetreden om de spanningen weg te nemen.

Acties

Ondertussen lopen de spanningen op met een staking van de ambtenaren op 12 december en acties van de harde kern van de CDR op 21 december, de dag dat de Spaanse regering een ministerraad wil vieren in Barcelona. De Catalaanse regiopremier steunt de acties van de CDR waarmee hij een signaal wil afgeven aan de Spaanse premier.

Ondertussen hebben honderden agenten van de Mossos d’Esquadra zich “ziek gemeld” zodat ze op 12 december ook kunnen staken. De politie mag officieel niet staken maar dankzij de “blauwe griep” kunnen ze wel demonstreren.

UPDATE: De Catalaanse ambtenaren gaan uiteindelijk op 12 december niet staken. Er is op het laatste moment een overeenkomst bereikt tussen de Generalitat en de vakbonden waardoor voorlopig de staking is geannuleerd. De ambtenaren wilden staken vanwege het nog steeds niet betaalde extra salaris van 2013-2014.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. Wat het Slovenië verhaal betref, dat is ondertussen al op internationaal niveau als een boemerang heel hard terug in het gezicht van de Spaanse regering terecht gekomen. De Sloveens regering heeft dus reeds de Spaanse ambassadeur met toeters en bellen ontboden met de melding dat ze niet zo opgezet zijn met de wijze waarop men in Spanje (ze bedoelen de unionisten dus) hun geschiedenis aan het herschrijven en misbruiken zijn. Verder wordt men in Madrid meer door schrik gedreven dan iets anders. Sanchez wil op 21 december zijn minister raad in Barcelona houden (ze hebben het zelf al een paar keer afgezegd om het dan even snel terug te bevestigen, echte paniek voetbal) en ondertussen is hen duidelijk geworden dat de Catalaanse protest beweging die vanaf die dag (zoals beloofd) het land wilt plat leggen op veel veel veel omvangrijker is e steun kan rekenen dan wat ze in Madrid dachten (als kerst op de taart hebben de Taxi’s in Barcelona ook besloten om op die dag te staken omdat ze hun licentie te duur vinden). Hij wil dus u extra orde troepen (politie en guarda civil sturen) en is aan het dreigen gegaan met de 155 artikel in de hoop de zaak onder controle te houden. IK VREES DAT DE CATALANEN HET OPTREDEN VAN MADRID MEER DAN BEU ZIJN EEN BEREID ZIJN HEEL VER TE GAAN IN HUN VREEDZAAM VERZET.

  1. Kolere. Wat een enorm onsamenhangend verhaal weer.
   AUB Jacob, ga toch je propaganda ergens anders verkondigen. Hier zijn echt geen zieltjes voor je te winnen.

   1. Juan 74, ik moet hier dus geen zieltjes winnen vooral dat het hier voornamelijk om zieltje gaat die de Catalaanse cultuur en aard duidelijk niet begrijpen of kunnen bevatten. Het is dus best leuk om te aanschouwen hoeveel mensen hier dus uit onwetendheid (grotendeels door hun eigen schuld om dat ze de Catalaanse taal weigeren aan te leren en de bewijsbare geschiedenis niet aanvaarden) zich totaal aan het misrekenen zijn en de bal volledig mis aan het slaan zijn. Maar bon, JUAN74 ik vrees dus echt dat u noch heel hard gaat verschieten van de omvang van wat op (en na ) 21 D staat te gebeuren.

    1. Precies Jacob, de meeste Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen hebben niet de interesse om werkelijk te weten wat er aan de hand is in Catalonië en laten zich niet goed informeren. Degenen die dit blad in het Nederlands volgen en Spaanse kranten als ABC, El Mundo, El País, etc., ontvangen geen objectieve informatie van Catalaanse zijde. Er wordt enorm veel gemanipuleerd door Spaanse politici, die bedrijven en de Spaanse pers hierin meeslepen. En de Nederlandse pers neemt dat vaak gewoon over zonder werkelijk te weten wat er in Catalonië speelt. Erg jammer.

     1. Maar er zijn helemaal geen problemen meer. Sinds de grote roerganger Quim Torra is neergestreken in de generalitat zijn alle problemen opgelost. In Madrid sidderen ze voor hem. Dus Jacob , waar heb je het over? Ga maar rustig slapen, onze Quim waakt over u. Maakt u zich vooral niet druk .

    2. Beste Jacob
     Voor mij en vele andere bestaat er maar EEN TAAL IN SPANJ E HET SPAANS
     de rest zijn dialecten en die spreek ik niet
     Maria

 2. Een toenemend nationalisme in heel Europa is altijd een voorbode geweest voor wederopbouwplannen!
  Dat de geschiedenis zich herhaalt, of gaat herhalen, wordt meer en meer duidelijk.
  Als de geest van het nationalisme zich uit de fles heeft verlost krijgen we hem er niet meer in.
  Geen zorgen wederopbouwplannen hebben ook iets goeds! Al blijft het zonder die plannen beter!!
  Albert Heijn heeft al jaren geleden het startschot gegeven…..HAMSTERENNNN.
  Hoe dan ook de Rioja smaakt nog steeds goed!!!

 3. Ook Spanje krijgt te maken met gedonder in de glazen. Spanje scheurt uit elkaar zeg maar dag tegen Spanje. Helaas in vele andere landen hetzelfde liedje. Een rotte appel geeft een nare nasmaak. De ziekelijke drang van macht en geld heerst overal. Dat zal snel anders moeten , anders is het afgelopen met de kunstmatige vrede in de wereld. Kijk maar om je heen het rommelt overal..!

 4. Wellicht geldt toch ook in Catalonië, en in Spanje, hetzelfde adagium als in Vlaanderen of Nederland, i.v.m. verkiezingen:
  de kiezer heeft altijd gelijk.
  (met dat verschil dat in de Belgische grondwet staat dat “de stemming verplicht is”, maar in de strafwet alleen het zich niet aanbieden in het stemhokje strafbaar is met een boete. Je mag en kan wel altijd blanco stemmen.)
  Mijn besluit is alleszins: de Catalaanse kiezer heeft zich uitgesproken, en dat vertaalt zich in het aantal zetels in hun parlement. (en nog: er zijn geen voorstellen om de zetelverdeling te wijzigen).

  1. Ik woon nu ruim 3 jaar in Barcelona en luister en lees met aandacht alle discussies, zeker in de kranten en met mensen op straat. Met toenemende verbazing kan ik slechts vaststellen hoe de “Independentistas” feiten verdraaien en proberen in een slachtofferrol te kruipen. Zie bv. op YouTube een interview met Borrell (Psoe) en Junqueras (Erc). Ja, de “Independentistas” hebben de meeste zetels in het Catalaanse Parlement, maar dit komt omdat ze het zo geregeld hebben dat de stemmen in het fanatieke noorden zwaarder tellen dan de stemmen in bv. Barcelona. In werkelijkheid kregen de “Unionisten” ruim 100.000 stemmen meer (..!).

 5. Wat nog steeds veel mensen (in Belgie bv bij de NVA) niet schijnen begrijpen is dat er, in zijn totaliteit, hoogst waarschijnlijk slechts een minderheid voor afscheiding is. Vergelijk het gerust met het Verenigd Koninkrijk waar slechts 52% van zij die zijn gaan stemmen voor vertrek uit de EU zijn. May durft dan nog te vertellen dat “a majority of the British people” er uit wil……Hoe bestaat het toch of kunnen de mensen niet meer tellen?

 6. Ik vermoed dat ik wel weet waar Torra met kerst gaat “zitten”, of ook hij moet ‘m naar België smeren. Het zal niet lang meer duren voordat hij de gevangen politici persoonlijk en 24 uur per dag kan steunen.

   1. Misschien het bericht helemaal niet plaatsen als men geen naam erbij geeft? We hoeven ons toch niet achter blanco of virtuele namen te verschuilen? Als je staat voor je mening mag men toch ook weten wie je bent?

 7. Dergelijke acties zijn niet nieuw en zullen ook in de toekomst nog wel gebeuren. Waarom dit nu plots als een dramatisch probleem wordt gezien is niet duidelijk. Waarschijnlijk heeft men de spreekwoordelijke stok gevonden om de hond te slaan.
  Wat de uitspraak van Torra betreft ben ik het er mee eens dat dit de Catalaanse zaak geen goed doet. Er zijn inderdaad vergelijkingen te trekken tussen de toenmalige situatie van Slovenië in Joegoslavië enerzijds en de huidige situatie van Catalonië in Spanje anderzijds, maar dat het daar uiteindelijk tot een oorlog is gekomen met doden en gewonden doet deze vergelijking klinken als een dreigement. Dat dit voor de Spaanse regering onaanvaardbaar is moet Torra toch geweten hebben ! Ik vraag me dan ook af wat de uiteindelijke bedoeling is van deze, zonder twijfel welbewuste, uitspraak. De toekomst zal het ons leren.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken