Het geduld van de Spaanse regering wat betreft Catalonië begint op te raken (UPDATE)

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het afgelopen weekend zijn er op meerdere plaatsen in Catalonië problemen geweest zoals op de AP-7 snelweg in het zuiden van Tarragona, bij diverse tolpoorten op snelwegen en in de stad Barcelona waar wegen werden geblokkeerd. De Catalaanse politie was bij al deze acties aanwezig maar deed niets. Dat is niet goed gevallen bij de Spaanse regering die boze brieven heeft gestuurd naar de Catalaanse regioregering en dreigt met acties.

Tot nu toe heeft Pedro Sánchez via overleg en maatregelen waaronder meer dan 2 miljard euro voor sociale doeleinden en investeringen in Catalonië via de staatsbegroting geprobeerd om te onderhandelen met de Catalaanse regioregering maar dat is niet gelukt. Het lijkt er nu op dat bijna een jaar na de autonome verkiezingen op 21 december 2017 het geduld van de Spaanse regering begint op te raken.

Brieven

De Spaanse regering heeft drie brieven gestuurd via de verantwoordelijken voor Binnenlandse Zaken, Ontwikkeling en het kantoor van de vicepremier. In die boze brieven vraagt men de Catalaanse regering om uitleg wat betreft de problemen op straat en het lakse optreden van de politie.

Premier Sánchez heeft gezegd dat de acties van afgelopen weekend reacties zullen krijgen van de Spaanse overheid. Vanuit Madrid kondigt men aan dat er maatregelen zullen komen om de veiligheid van de burgers in Catalonië te waarborgen.

Volgens de krant El País en de Catalaanse kranten La Vanguardia en El Periodico wordt er gesproken van het sturen van de Spaanse politie naar Catalonië, verwijzende naar de Ley Orgánica de Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado artikel 38.2 om de veiligheid te waarborgen in een autonome deelstaat.

Feit is wel dat om de veiligheid te waarborgen tijdens de ministerraad op 21 december de Spaanse regering 400 agenten van de Policía Nacional oproerpolitie naar Barcelona stuurt. Deze komen op 19 december aan en verwacht wordt dat ze Catalonië weer op 22 december zullen verlaten, aldus de krant El Periodico.

Artikel 155

Terwijl de Spaanse premier harder is geworden willen de politieke partijen PP en Ciudadanos dat artikel 155 weer van kracht wordt om de Catalaanse regio over te nemen en orde op zaken te stellen.

Voorlopig wil Sánchez daar nog niets van weten en moet het mogelijk sturen van politie naar Catalonië ook niet gezien worden als een voorbode voor artikel 155. LEES HIER meer over wat artikel 155 is.

Torra en Slovenië

De Catalaanse regiopremier Quim Torra heeft de toon gezet door voor te stellen om de Catalaanse republiek te bewerkstelligen op de Sloveense manier. In 1990 vond tussen Slovenië en Joegoslavië de Tiendaagse Oorlog plaats waarbij 62 mensen om het leven kwamen en duizenden gewond raakten.

Volgens Torra zijn de Catalanen tot alles in staat om hun doel te bereiken. Deze opmerkingen hebben voor veel negatieve reacties gezorgd in heel Spanje maar ook bij politici in Catalonië die het niet eens zijn met Torra wat betreft de Sloveense manier.

Catalaanse politie

Naast de opmerking van de Catalaanse regiopremier Torra is ook het lakse optreden, in opdracht van de Catalaanse autoriteiten, tijdens diverse acties zoals het afzetten van snelwegen en openen van tolpoorten verkeerd gevallen. De politie dient ervoor te zorgen dat dit soort problemen voorkomen worden en de veiligheid van de burgers niet in gevaar komen in plaats van een politieke politiemacht te zijn, aldus de Spaanse regering.

Vorige week donderdag moest de Mossos d’Esquadra hard optreden in Gerona en Terrassa toen leden van de Comités en Defensa de la República (CDR), de CUP-partij en andere demonstranten de politie te lijf gingen na manifestaties tegen VOX leden die het 40-jarig bestaan van de Spaanse grondwet vierden. De politie trad op met knuppels en het schieten van projectielen.

Na dat optreden gaf Quim Torra de autonome minister van Binnenlandse Zaken Miquel Buch een ultimatum van vier dagen om met oplossingen te komen waarbij ontslagen van Catalaanse agenten niet werden uitgesloten.

Dat viel weer slecht bij de Catalaanse autonome politie die geen zin meer heeft om gebruikt te worden en overal tussenin te zitten. Uiteindelijk heeft Buch op maandag gezegd dat de Mossos correct hebben opgetreden om de spanningen weg te nemen.

Acties

Ondertussen lopen de spanningen op met een staking van de ambtenaren op 12 december en acties van de harde kern van de CDR op 21 december, de dag dat de Spaanse regering een ministerraad wil vieren in Barcelona. De Catalaanse regiopremier steunt de acties van de CDR waarmee hij een signaal wil afgeven aan de Spaanse premier.

Ondertussen hebben honderden agenten van de Mossos d’Esquadra zich “ziek gemeld” zodat ze op 12 december ook kunnen staken. De politie mag officieel niet staken maar dankzij de “blauwe griep” kunnen ze wel demonstreren.

UPDATE: De Catalaanse ambtenaren gaan uiteindelijk op 12 december niet staken. Er is op het laatste moment een overeenkomst bereikt tussen de Generalitat en de vakbonden waardoor voorlopig de staking is geannuleerd. De ambtenaren wilden staken vanwege het nog steeds niet betaalde extra salaris van 2013-2014.