Wetenschappers waarschuwen dat Asturië elke drie jaar één meter strand verliest

Wetenschappers waarschuwen dat Asturië elke drie jaar één meter strand verliest
Beeld: Freepik

Wetenschappers waarschuwen dat Asturië elke drie jaar één meter strand verliest

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

OVIEDO – De laatste publicatie van het IPCC is duidelijk en rechtlijnig. De stijging van de zeespiegel kan in steden zoals Gijón een erg grote impact hebben op de structuren bij de kust. Elke centimeter dat het water hoger komt te staan, zou gelijk staan aan het verlies van één meter strand. Ook bosbranden worden waarschijnlijker en gevaarlijk.

De klimaatopwarming is al lang geen nieuws meer. De laatste grote publicatie van het ‘Panel Intergubernamental del Cambio Climático’ (IPCC) ofwel International Panel on Climate Change maakt duidelijk dat we op een kritisch punt zijn beland, dat gevolgen heeft als de opwarming van de aarde, de stijging van het zeeniveau en de toename van extreme weersomstandigheden. Ook Spanje ontsnapt niet aan die dynamiek. De provincie Asturië voelt steeds meer als een mediterraanse provincie aan, wat de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Ook de stijging van de zeespiegel zal zich in Asturië laten gelden. Gelukkig zal het voorlopig enkel het strand zijn dat verdwijnt, dankzij de steile kust die de regio zo typeert. Volgens schattingen zou een stijging van de zeespiegel met 1 cm, gelijk staan aan het verlies van 1 meter strand. Ricardo Anadón, hoogleraar in de ecologie, verklaart: “Op dit moment stijgt de zeespiegel elk jaar 4 millimeter, wat gelijk staat aan 1 centimeter elke 3 jaar. We zullen dus technisch gezien elk jaar 1 meter strand verliezen.”

Ook de bosbranden zullen deel uitmaken van de orde van de dag. En eigenlijk zijn ze dat al. “Vorig jaar, rond deze datum, waren er 21.132 hectare aangetast in Spanje. Dit jaar zijn dat er al 37.000.” benadrukt Raquel Montón van Greenpeace. “Elk jaar zien we een toename van extreme weersomstandigheden. Het is niet dat de klimaatsverandering bosbranden veroorzaakt, maar ze bevoordeelt hen wel. Met een droog en warm klimaat breidt het vuur zich sneller uit, en worden de branden ook groter en intenser.”

“Het consumptiemodel dat we nu kennen heeft geen toekomst.”, besluit de activiste. “We hebben de gelegenheid het te herdenken en een paar opofferingen te maken die ons ten goede zullen komen.”

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.