Spaanse verkeerswet aangepast met meer en strengere regels

Spaanse verkeerswet aangepast met meer en strengere regels
beeld: Freepik
Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens de ministerraad op dinsdag heeft men nieuwe regels aangenomen voor de Spaanse verkeerswet die direct gevolgen hebben op het puntensysteem van de Spaanse rijbewijzen en boetes die gegeven kunnen worden. Zo wordt het bellen tijdens het rijden zwaarder bestraft, net zoals het zonder helm of autogordel rijden en komen er nieuwe snelheidsbeperkingen in met name de steden. Deze wijzigingen gaan in op 2 januari 2021 of zes maanden na publicatie in de staatscournat (in het geval van de snelheidswijzigingen) zoals HIER vermeld.

Het pakket met wettelijke wijzigingen zijn uiteenlopend zoals het aanscherpen van de straffen voor het autorijden en het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur en het niet dragen van de autogordel of helm op de motor/scooter. Er zijn ook nieuwe snelheidslimieten op stedelijke wegen vastgesteld en er komt een regelgeving voor voertuigen voor persoonlijke mobiliteit zoals elektrische scooters. Ook worden de maximumsnelheden binnen de steden (bebouwde kom) aangepast/verlaagd.

In sommige van onderstaande aanpassingen heeft het direct effect op de punten van de Spaanse rijbewijzen. Dat geldt dus alleen als je een Spaans rijbewijs hebt maar buitenlanders die officieel in Spanje wonen en een NIE hebben kunnen ook bestraft worden met het verlies van rijbewijspunten zoals we HIER al eens hebben uitgelegd. Dat merken de meeste buitenlanders pas op het moment dat ze een Spaans rijbewijs moeten of willen aanvragen.

LEESTIP: Het Nederlands/Belgisch rijbewijs en de punten in Spanje

Wijzigingen

Het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur en dus tijdens het rijden als je deze met één hand vasthoudt wordt zwaarder bestraft met het verlies van 6 rijbewijspunten in plaats van de nu nog geldende 3 strafpunten.

Het niet gebruiken van de veiligheidsgordel of autogordel en in het geval van motors en scooters de verplichte helm en in het geval van kinderen in een auto de kinderveiligheidssysteem zoals de kinderzitjes levert een verlies op van 4 punten in plaats van de huidige 3.

Het gebruik van radarverklikkers wordt ook zwaarder bestraft met niet alleen een boete van 500 euro maar ook 3 punten op je rijbewijs. Daarbij maakt het niets uit of deze systemen aan of uit staan. Voorheen werd er alleen beboet als deze verklikkers aan stonden.

Fraude of het gebruik van oordopjes bij een rijexamen wordt zwaar bestraft met 500 euro boete en een examen-verbod van 6 maanden.

Bij het inhalen op de conventionele wegen mag de maximumsnelheid niet meer overschreden worden. Tot nu toe mocht je met 20 km/uur de maximumsnelheid overschrijden als je een ander voertuig inhaalde maar vanaf 2 januari 2021 is dat niet meer toegestaan.

De maximumsnelheid in de steden wordt verlaagd naar 20 km/uur in het geval van wegen met het wegdek en trottoir op één platform/hoogte. Als het trottoir zich hoger bevindt dan geldt in de binnensteden een maximumsnelheid van 30 km/uur op wegen met één enkele rijstrook in elke rijrichting. Op wegen met twee of meer rijstroken geldt binnen de bebouwde kom een maximumsnelheid van 50 km/uur.

Voertuigen voor persoonlijke mobiliteit zoals elektrische scooters of elektrische voertuigen met een of meer wielen uitgerust met een stoel/zitje krijgen ook strengere regels. Deze voertuigen mogen maximaal 25 km/uur rijden en het is niet toegestaan op het trottoir, in voetgangersgebieden, interstedelijke wegen, autosnelwegen, snelwegen en stadstunnels te rijden. 

De leeftijdsgrens voor het besturen van een grote bestelbus of vrachtwagen wordt verlaagd van 21 naar 18 jaar. Dat geldt ook voor bussen maar alleen als er geen sprake is van passagiers en binnen een straal van 50 km.

Het gewicht van bestelbussen waarmee men mag rijden met een B-rijbewijs wordt verhoogd van 3.500 kilo naar 4.250 kilo.