Zwembaden vullen met water uit Frankrijk verboden tijdens noodtoestand in Catalonië

Zwembaden vullen met water uit Frankrijk verboden tijdens noodtoestand in Catalonië
Beeld: via canva.com

Zwembaden vullen met water uit Frankrijk verboden tijdens noodtoestand in Catalonië

De aanhoudende droogte en recent aangekondigde noodtoestand in Catalonië heeft ernstige gevolgen. Het Catalaanse Wateragentschap (ACA) heeft aangekondigd dat zwembaden vanaf nu alleen nog gevuld mogen worden met zeewater. Eerder was er nog gespeculeerd over de mogelijkheid voor hotels om water in te kopen in buurland Frankrijk, maar de ACA heeft dat nu definitief van de baan geveegd.

De directeur van de ACA maakte in een interview op de Catalaanse televisie TV3 duidelijk dat hotels hun zwembaden niet meer mogen vullen, ongeacht de herkomst van het water. Alleen zwembaden gevuld met zeewater zijn nog toegestaan. Deze maatregel stond al in het Nationale Droogteplan van de Catalaanse regering. Het was dus geen plotselinge beslissing over de suggestie van de hotelsector om water in te kopen in Frankrijk.

“We zouden vrachtwagens met water door heel Catalonië zien rijden. Dat is een oncontroleerbare situatie”, volgens de ACA-directeur. Hij vindt dat het onzinnig is als water niet voor huishoudelijk gebruik zoals koken en douchen wordt gebruikt in deze tijden van schaarste.

Gevraagd naar alternatieven werd gewezen op de rivier de Besòs, die Barcelona scheidt van de buursteden Santa Coloma en Sant Adrià. Volgens de ACA zou deze rivier zelfs meer water kunnen leveren aan Barcelona dan een pijpleiding vanuit de Ebro, iets wat eerder al door de Catalaanse regering werd afgewezen.

Het binnenhalen van water per schip vanuit Tarragona of Sagunto zou hooguit een noodmaatregel voor na de zomer kunnen zijn, geen structurele oplossing.

Ondertussen neemt de droogte steeds ernstiger vormen aan. De stuwmeren in Catalonië staan op een historisch laag niveau van 15,3%. De situatie verslechtert elke dag. Boeren en tuinders protesteerden vorige week al in Barcelona en eisen versoepeling van de opgelegde beperkingen. De ACA staat open om de regels te versoepelen, maar benadrukt dat dit per geval bekeken moet worden en niet generiek kan gebeuren.

noodtoestand
Catalonië verklaart noodtoestand vanwege ergste droogte in haar geschiedenis
De droogte in Catalonië is een ernstig probleem en op 1 februari is officieel de noodtoestand in werking getreden met een driefasenplan dat direct de inwoners, boeren en industrie treft, maar in fase III ook de toeristen die de regio bezoeken.
logo1 1www.spanjevandaag.com
autowassen
Waterschaarste en noodtoestand in Catalonië: wat mag wel en wat mag niet!
Catalonië zit in zwaar weer door extreme droogte. De noodtoestand, waterrationering en talloze verboden moeten erger voorkomen. Voorlopig geen zwembaden vullen en auto’s wassen in Catalonië dus. De komende maanden wordt het spannend of er genoeg drinkwater overblijft.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud