Search
menu
Search

Biologische producten zijn tot 62 procent duurder in Spanje

Biologische producten zijn tot 62 procent duurder in Spanje
Beeld: via canva.com

Biologische producten zijn tot 62 procent duurder in Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Volgens een onderzoek van de Consumentenorganisatie OCU, kost een biologisch boodschappenmandje in Spanje 62% meer dan een normaal mandje. De stijging van de prijzen kan aanzienlijk variëren afhankelijk van het product. Zo zijn de prijzen van seizoensgroenten tot wel 110% hoger, aardappelen 83% duurder, eieren 80% meer en seizoensfruit 76% hoger. Echter, bij sommige andere producten is het prijsverschil minder groot.

Voor vis met het MSC-label is de prijsstijging beperkt tot slechts 10%. Varkens- en rundvlees zijn 22% duurder, olijfolie 31% en granen, zoals volkoren brood, rijst en pasta, zijn 36% duurder. Andere basisproducten van een gezond dieet, zoals noten, gedroogde peulvruchten en zuivel, vertonen prijsverschillen die variëren tussen 40% en 60%.

Eco-gecertificeerd voedsel is afkomstig van landbouwgronden waar men natuurlijke meststoffen gebruikt, gewassen roteert en overexploitatie van de bodem vermijdt, leidend tot een lagere impact op het milieu. Daarnaast heeft het vee op deze boerderijen een beter leven, dankzij ruimere fokomstandigheden, een meer natuurlijk dieet en beperkte inzet van antibiotica.

De OCU waarschuwt dat het eten van voedsel met een Eco-keurmerk ‘niet noodzakelijk gezonder’ is. Dit hangt vooral af van de voedingswaarde van het product en van een goed gepland, gevarieerd en evenwichtig dieet dat rijk is aan fruit, groenten en peulvruchten. Het onderzoek onthult ook dat een product met een Eco-label ‘niet noodzakelijkerwijs duurzamer’ is. Er is op dit moment geen officiële certificering die de impact van factoren zoals waterverbruik, transport en verpakking, van productie tot verkoop, op zowel het milieu als de lokale gemeenschap, beoordeelt.

Ga naar de inhoud