Search
menu
Search

Weet je niet welke tapa je moet kiezen op Mallorca? Kies dan voor Variat!

Weet je niet welke tapa je moet kiezen op Mallorca? Kies dan voor Variat!
Beeld: @barbosch1936 / facebook

Weet je niet welke tapa je moet kiezen op Mallorca? Kies dan voor Variat!

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op andere plaatsen in Spanje zullen ze raar opkijken als je in een bar een ‘variat’ besteld als tapa-gerecht. Dat is namelijk iets typisch van het eiland Mallorca en ook iets wat voor toeristen bedoeld is. De naam zegt het eigenlijk al, ‘gevarieerd’, maar dan in het Mallorquin/Catalaans. Maar wat is dat dan voor iets lekkers en waarom zou je het eens moeten proberen?

Je kent het wel, sta je in een bar met heerlijke tapas en weet je simpelweg niet wat je moet kiezen. Dat gebeurt minder vaak bij de inwoners van Spanje die hun keuzes al weten, maar dat gebeurt vaker bij toeristen die door de tapas-bomen het tapa-bos niet meer zien. Op Mallorca hebben ze daar iets op gevonden, en dat is niet alleen erg lekker, maar ook erg makkelijk.

De foto boven en de foto’s onderaan dit artikel spreken eigenlijk al boekdelen en laten zien wat een ‘variat’ is. Het gaat om een bord met daarop verschillende soorten bekende tapas zoals croquetas (ham- of kipkroketten), ensaladilla rusa (huzarensalade), calamares (inktvisringen), tortilla (aardappelomelet), frit (gefrituurde visjes etc. Dit is slechts een van de mogelijkheden want er zijn talloze ‘variats’ te bedenken die ook weer per bar anders kunnen zijn zoals met patatas bravas, gehaktballen, spiegelei en verschillende vissoorten.

Volgens de legende is de ‘variat’ dus ontstaan ​​uit de toestroom van toeristen die, omdat ze niet wilden/konden kiezen tussen de ene of de andere tapa, uiteindelijk een beetje van elk bestelden. Een gevarieerd (variat) assortiment dus. Dat moet je toch eens proberen als goede toerist?

  • variat2
  • variat3
  • variat4
  • variat5
  • variat6
Ga naar de inhoud