Worden de aardbeien uit Huelva geplukt door uitgebuite werknemers?

Worden de aardbeien uit Huelva geplukt door uitgebuite werknemers?
Beeld: via canva.com

Worden de aardbeien uit Huelva geplukt door uitgebuite werknemers?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Europese Raad klaagt in een nota de impasse aan rond de werkomstandigheden in het zuidelijke Huelva in Andalusië. In de aardbeienteelt rond die stad zijn de werkomstandigheden beneden de normen. De Europese Raad vraagt de Spaanse overheid om dringende actie. Deze problemen komen bij de andere problemen die in Duitsland zijn ontstaan als boycot tegen Spaanse aardbeien uit Huelva vanwege ‘diefstal’ van water wat schaars is in het Doñana-natuurgebied.

In een nota die afgelopen week werd gepubliceerd is de Europese Raad hard voor de Spaanse overheid. Volgens de nota doet de Spaanse overheid dan wel grote inspanningen tegen seksuele uitbuiting van vrouwen en meisjes, maar vergeet zij vaak de uitbuiting op de werkvloer. 

Een delegatie van de Europese Raad bezocht in juni 2021 verschillende Spaanse plaatsen. Een daarvan waren de aardbeien plantages rond de Spaanse stad Huelva. Op het moment van dat bezoek waren er rond Huelva 25 nederzettingen waarin 914 immigranten woonden. Dat aantal is een pak minder dan het aantal mensen die er verblijft tijdens het oogstseizoen. De meeste onder de immigranten waren illegaal in het land en afkomstig uit landen als Marokko, Mali en Ghana. Volgens de delegatie was er in de kampen geen toegang tot drinkbaar water, geen elektriciteit en leefden de mensen er in povere hygiënische omstandigheden.

Veel van de werknemers werden slecht betaald en moesten te veel uren werken. Ook kwam het vaak voor dat arbeiders helemaal niet werden uitbetaald. NGO’s vertelden ook over gevallen van seksuele exploitatie. De Europese Raad wijst er op dat dergelijke praktijken veel voorkomen in Spanje. De overheid zou over te weinig controleurs beschikken en te laks zijn in haar controles. Per 19.000 werknemers beschikt Spanje over slechts 1 arbeidscontroleur. De Spaanse overheid zegt dat ze sinds 2021 de middelen heeft opgetrokken. Volgens de Europese Raad moeten er echter nog meer inspanningen komen om arbeidsexploitatie terug te dringen.

aardbeien
Duitse campagne tegen Spaanse aardbeien uit bedreigd Doñana natuurgebied
In Duitsland is door een vereniging een campagne gestart om supermarkten op te roepen Spaanse aardbeien uit de schappen te halen als protest tegen de region …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud