Met het warme weer in Spanje drinkt men ‘café con hielo’ maar nu ook met tonic

Met het warme weer in Spanje drinkt men ‘café con hielo’ maar nu ook met tonic
Beeld: 123rf

Met het warme weer in Spanje drinkt men ‘café con hielo’ maar nu ook met tonic

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Met koud weer is er niets lekkerder dan een warme ‘café con leche’ of ‘cortado’ met ‘la leche muy caliente’. Maar in de warme zomermaanden is dat natuurlijk extra zweten dus kiezen veel inwoners en bezoekers van Spanje voor een ‘café con hielo’. Standaard bestaat deze koffie uit een café solo die met een glas met ijsblokjes geserveerd wordt. Maar wist je dat dit jaar de ‘café con tonica’ of ‘espresso tonic’ ook erg populair is?

De ‘café con hielo’ ofwel koffie met ijs is in de warme lente- en zomermaanden een geliefd drankje en niet voor niets want het is zeer verfrissend en veel koeler dan een warme ‘cortado’, ‘café solo’ of ‘café con leche’. Standaard bestaat de ‘café con hielo’ uit een ‘café solo’ (espresso) die iets meer koffie dan normaal heeft. Samen met de koffie wordt een glas met ijsblokjes geserveerd. Als je suiker in de koffie drinkt dan moet dat eerst in de koffie gedaan worden en geroerd worden voordat de koffie in het glas met ijs gegoten wordt. Er zijn varianten op de traditionele ‘café con hielo’ zoals in de Valencia regio waar er een schijfje citroen in het glas gedaan wordt en het de naam ‘café del tiempo’ heet.

Maar op diverse plaatsen in Spanje is nu weer een andere verfrissende variant opgedoken, de ‘café con tonica’ ofwel de koffie met tonic. Nu is koffie met frisdrank niet meteen een van de meest voor de hand liggende combinaties, maar volgens de mensen die het gedronken hebben is het erg lekker en verfrissend. 

Voor een goede ‘espresso tonic’ heb je het volgende nodig: 4 ijsklontjes, 4 muntblaadjes, 2 limoenpartjes en 90 ml tonic en natuurlijk twee café solos of espresso’s. De muntblaadjes en limoenpartjes zul je waarschijnlijk in een Spaanse bar niet zo snel erbij krijgen, maar de koffie met tonic (zonder suiker) en ijsklontjes wel. Dit koele drankje wordt geserveerd in een glas.

De ‘espresso tonic’ is echter niet iets nieuws want dat wordt al in meerdere landen gedronken en bestaat al jaren. Maar veel koffiedrinkers zijn onbekend met het drankje wat nu trendy is in Spanje, al zal dat niet overal zo zijn en zullen veel barmedewerkers je raar aankijken als je een ‘café con tonica’ of ‘espresso tonic’ vraagt (of je krijgt een café solo en een flesje tonic met glas apart).

Wist je dat in de jaren veertig van de vorige eeuw in Spanje al een combinatie van koffie met een koolzuurhoudende drank werd gedronken met de naam ‘soldao’ wat een combinatie was van koffie, frisdrank en suiker.

Ga naar de inhoud