Search
menu
Search

De twijfel van Nederlanders met B-rijbewijs en 125cc motorfietsen in Spanje

De twijfel van Nederlanders met B-rijbewijs en 125cc motorfietsen in Spanje
Beeld: via canva.com

De twijfel van Nederlanders met B-rijbewijs en 125cc motorfietsen in Spanje

Veel Nederlanders die voor lange of korte tijd naar Spanje komen, doen dat met het vliegtuig, bus, trein of met eigen vervoer zoals de personenwagen of kampeerauto. In sommige gevallen nemen eigen vervoer reizigers een eigen lichte motorfiets mee van 125cc. En in sommige gevallen worden deze scooters gehuurd in Spanje, waar het is toegestaan om met een B-rijbewijs op een 125cc scooter of lichte motorfiets te rijden. Maar geldt dat ook voor Nederlandse rijbewijshouders en scooters met Nederlands kenteken? Camperpunt.nl heeft het uitgezocht.

RECTIFICATIE: Na de publicatie van de tekst van Camperpunt over het rijden op lichte motoren in Spanje met een B-rijbewijs, kwamen we erachter dat de Instrucción C-121 en het Real Decreto 818/2009 specifieke regels opgesteld voor het besturen van motorfietsen door houders van een klasse B-rijbewijs in Spanje. 

Volgens deze regelgeving mogen personen met een B-rijbewijs, dat minstens drie jaar geldig is, motorfietsen besturen die vallen onder klasse A1 (tot en met 125cc), maar dit geldt alleen binnen Spanje, zowel voor inwoners/residenten als niet-residenten (zoals toeristen). EU-rijbewijshouders, ongeacht hun nationaliteit, vallen ook onder deze regel. Niet-EU-rijbewijshouders moeten echter een apart rijbewijs hebben om in Spanje motorfietsen te mogen besturen. De nadruk wordt gelegd op het belang van gelijke behandeling en non-discriminatie van bestuurders in deze context.

Het lijkt erop dat mensen die langer dan 3 jaar een B-rijbewijs hebben en op Spaans grondgebied een motorfiets mogen besturen met Spaans kenteken en verzekering. Het rijden op een lichte motor met een Nederlands kenteken is echter niet verzekerd als men met een B-rijbewijs rijdt.

Bovendien moet iedereen die op een motor rijdt overal een helm en handschoenen dragen. Personen met een autorijbewijs B moeten sinds 2024 ook een verplichte cursus volgen voor alle motoren en scooters vanaf 125cc, iets wat nog moet worden uitgewerkt door de Spaanse autoriteiten.

Er is echter een risico verbonden aan het rijden zonder het juiste rijbewijs. In het geval van een ernstig ongeval kan de Spaanse verzekering betalen, maar er kan een schadeclaim volgen voor het rijden zonder het vereiste rijbewijs, omdat de Spaanse richtlijn mogelijk in strijd is met de EU-regelgeving.

Tekst aangeleverd door: Camperpunt.nl

motorrijden
Nieuwe regels voor automobilisten en 125cc motorrijders in Spanje
Het aantal overleden motorrijders is in Spanje met bijna 20 procent gestegen in 2023 en dus komen er maatregelen, zoals het verplicht motorrijden met een helm en handschoenen en wijzigingen voor 125cc-rijders met rijbewijs B.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud