Een jaar 30 km/uur in de steden met minder verkeersdoden in Spanje

Een jaar 30 km/uur in de steden met minder verkeersdoden in Spanje
Beeld: Canva

Een jaar 30 km/uur in de steden met minder verkeersdoden in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 11 mei 2021 is de maximale snelheid op de wegen in de bebouwde kom in Spanje verlaagd van 50 naar 20 of 30 km/uur. In het begin werd daar veel over geklaagd maar de meeste automobilisten houden zich aan deze nieuwe snelheid. De 30 km/uur regel heeft er in 12 maanden ook voor gezorgd dat het aantal verkeersdoden binnen de bebouwde kom met 14% is gedaald.

Volgens de Spaanse verkeersdienst DGT heeft de snelheidsvermindering van 50 naar 30 km/uur binnen de bebouwde kom een positief effect op de verkeersveiligheid gehad. Het aantal verkeersdoden (victimas mortales) in steden is met 14% gedaald en het aantal aanrijdingen (atropellos) daalde met 17%.

De 30 km/uur regel werd op 11 mei 2021 van kracht op zeven van de tien wegen (70%) in Spanje. Op andere wegen binnen de bebouwde kom is de snelheid zelfs nog minder met 20 km/uur, afhankelijk van het type weg. Mochten er per weghelft twee of meer  rijstroken zijn, dan is de maximumsnelheid als voorheen, 50 km/uur.

In Spanje waren er veel steden die door middel van een gemeentelijke verordening op de wegen binnen de bebouwde kom al snelheden van 30 of 20 km/uur hadden vastgesteld maar sinds 11 mei 2021 gelden de volgende snelheden binnen de bebouwde kom voor het hele land:

  • Op wegen met een enkele rijstrook zonder trottoirs wordt de limiet 20 km/u.
  • Op wegen met één rijstrook in elke rijrichting wordt de limiet 30 km/u.
  • Op wegen met twee of meer rijstroken in elke rijrichting blijft de limiet 50 km/u.
  • Autowegen (autovias) die een stad of gemeente doorkruisen krijgen als nieuwe snelheidslimiet 80 km/u.
Ga naar de inhoud