Woningen in Spanje zijn in 2023 met acht procent in prijs gestegen

Woningen in Spanje zijn in 2023 met acht procent in prijs gestegen
Beeld: AI-beeld / redactie

Woningen in Spanje zijn in 2023 met acht procent in prijs gestegen

De huizenprijzen in Spanje zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Volgens een recente studie is de gemiddelde huizenprijs in 2023 met 8,1% toegenomen. Dit is de grootste stijging sinds 2008, maar nog steeds 16% lager dan de hoogste prijzen die ooit zijn geregistreerd vóór het barsten van de vastgoedbubbel. Vooral in de grote steden is deze stijging merkbaar.

Als we naar regio’s kijken, staat de Balearen bovenaan de lijst met een waarde van 4148 euro per m², gevolgd door de Gemeenschap van Madrid (3247 euro) en Baskenland (2867 euro). Aan de andere kant registreren Extremadura en Castilla-La Mancha de la laagste prijzen, respectievelijk rond de 967 euro en 917 euro per m².

Als we de prijzen in steden in hetzelfde jaar bekijken, staat Ibiza bovenaan de lijst met 5962 euro per vierkante meter, gevolgd door San Sebastián (5367 euro) en Barcelona (4259 euro). Aan de andere kant zijn de meest betaalbare steden Zamora (1251 euro), Jaén (1315 euro) en Ávila (1324 euro).

Wat betreft de huurprijzen, zien we een vergelijkbaar patroon als bij de verkoopprijzen van huizen. Catalonië, de regio Madrid, de Balearen en Baskenland vallen op omdat de huurprijzen aanzienlijk hoger liggen dan het nationale gemiddelde van 10,5 euro per m². De grootste stijgingen in huizenprijzen in 2023 vonden echter plaats in Malaga (+62%), de Balearen (+58%) en Alicante (+57%).

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de stijgende huizenprijzen in Spanje. Een van de belangrijkste factoren is de economische groei. De Spaanse economie is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Dit heeft geleid tot een toename van de vraag naar woningen. Daarnaast is er een tekort aan woningen in Spanje. Dit betekent dat er meer mensen op zoek zijn naar een huis dan dat er huizen beschikbaar zijn. Dit drijft de prijzen op.

De stijgende huizenprijzen in Spanje hebben een aantal gevolgen. Ten eerste maken ze het voor starters moeilijker om een huis te kopen. Starters hebben vaak een lager inkomen en kunnen daardoor minder lenen. Daarnaast hebben starters vaak nog geen eigen vermogen. Dit maakt het voor hen moeilijk om een huis te kopen, omdat ze de aankoopkosten (zoals de overdrachtsbelasting en de notariskosten) niet kunnen betalen.

Ga naar de inhoud