Aantal woningen dat binnen een week verkocht wordt daalt in Spanje

Aantal woningen dat binnen een week verkocht wordt daalt in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Aantal woningen dat binnen een week verkocht wordt daalt in Spanje

In de afgelopen weken hebben we verschillende berichten gezien over de situatie op de woningmarkt, waar de vraag naar woningen nog steeds hoger is dan het aanbod. Hierdoor worden nieuwe woningen vaak razendsnel verkocht. Maar is dat overal in Spanje het geval? Laten we eens kijken naar de gegevens van een recent onderzoek van de vastgoedmarktplaats idealista.

Volgens het onderzoek werd 13% van de tot en met maart verkochte woningen binnen een week van de markt gehaald. Nog eens 21% werd binnen een maand verkocht, 22% binnen drie maanden, 31% binnen een jaar en 13% na meer dan een jaar. Interessant is dat het percentage woningen dat binnen een week werd verkocht, is gedaald vergeleken met een jaar geleden. Toen ging het om 14% van de verkopen.

Uit het onderzoek blijkt dat snelle verkopen vaker voorkomen in grote steden dan in kleinere plaatsen. Granada spant de kroon met maar liefst 23% van de woningen die binnen een week werden verkocht. Daarna volgen Tarragona (20%), Barcelona (19%), Valencia (19%), Ávila (18%), Huesca en Madrid (beide 17%).

In de helft van de hoofdsteden zijn snelle verkopen gedaald sinds vorig jaar. De grootste daling was in Girona, van 36% naar 14%. Andere dalingen waren in Salamanca (19% naar 8%), Vitoria (25% naar 15%) en Cádiz (15% naar 6%).

Enkele grote steden waar de verkoopaantallen toenamen, zijn Tarragona (van 13% naar 20%) en Melilla (van 3% naar 11%). Steden als Alicante, Palma de Mallorca, Barcelona, Málaga en Madrid lieten een kleine daling zien.

Zoals in de grote steden zien we ook op provinciaal niveau grote verschillen in de verkoopduur van woningen. Granada is koploper met 21% van de verkopen die binnen een week rondkwamen. Daarna volgen Alicante (18%), Madrid (16%), Valencia (15%), Barcelona en Álava (beide 15%).

Aan de andere kant van de lijst vinden we Lugo, waar slechts 3% van de verkochte woningen binnen een week van de markt ging. Palencia volgt met 4%, Teruel met 5% en Ciudad Real en Castellón met beide 6%. In acht provincies (Almería, Salamanca, Zamora, Valladolid, Ourense, Cáceres, Soria en Cuenca) werd 7% van de woningen snel verkocht.

Deze gegevens zijn verzameld en geanalyseerd door Idealista/data, de datadivisie van Idealista die gespecialiseerde vastgoedinformatie levert aan professionals in Spanje, Italië en Portugal. Zij gebruiken de volledige Idealista-database aangevuld met andere publieke en private databronnen om taxaties, investeringsanalyses, leadgeneratie en marktanalyses uit te voeren.

Ga naar de inhoud