Search
menu
Search

Wat is de in Spanje populaire ‘kombucha’ drank en hoe maak je dit zelf

Wat is de in Spanje populaire ‘kombucha’ drank en hoe maak je dit zelf
Beeld: via canva.com

Wat is de in Spanje populaire ‘kombucha’ drank en hoe maak je dit zelf

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Kombucha is een drank die al meer dan 2.000 jaar bestaat, maar de afgelopen jaren steeds populairder is geworden in onder andere Spanje waar deze drank veel door jongeren wordt gedronken. Maar wat is kombucha, waar bestaat dit uit en is het een gezonde drank? Verder kijken we ook hoe je deze licht alcoholhoudende drank zelf kunt maken.

Kombucha is net zoals yoghurt, kefir, kimchi en miso een gefermenteerde drank die in dit geval wordt gemaakt van thee, suiker, een SCOBY ** (symbiotische culturele bacterie- en gistkolonie) en een startervloeistof ***. De SCOBY is een levend organisme dat bestaat uit bacteriën en gisten. Tijdens het fermentatieproces wordt suiker in de thee omgezet in alcohol, koolzuur en verschillende andere verbindingen. (voor ** en *** uitleg, zie onderaan artikel)

Kombucha wordt al eeuwenlang gedronken in Azië en is de laatste jaren steeds populairder geworden in Spanje, Europa en de Verenigde Staten. Er worden veel gezondheidsclaims gedaan over kombucha, maar er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan om deze claims te ondersteunen. Sommige van de mogelijke gezondheidsvoordelen van kombucha zijn: verbetering van de spijsvertering; verhoging van de immuniteit; vermindering van ontstekingen; verbetering van de energieniveaus en vermindering van stress.

Het is goed om te weten dat kombucha door het natuurlijke fermentatieproces alcohol bevat. Maar met een percentage van minder dan 0,5% wordt het volgens de regelgeving niet als een alcoholhoudende drank gezien, omdat voor die classificatie een drank meer dan 1,2° moet hebben. Wat de potentiële risico’s betreft, kan kombucha bij sommige mensen maagproblemen, infecties en allergische reacties veroorzaken. Het wordt over het algemeen aangeraden om een kant-en-klare variant te drinken in plaats van het zelf thuis te maken.

Ingrediënten:

 • Zwarte thee
 • Suiker
 • Een SCOBY **
 • Een startervloeistof ***

Bereiding:

 1. Kook 1 liter water en voeg de thee toe.
 2. Laat de thee 5-10 minuten trekken.
 3. Zeef de thee en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
 4. Voeg de suiker en de SCOBY toe aan de thee.
 5. Roer goed door.
 6. Giet de kombucha in een glazen pot.
 7. Dek de pot af met een kaasdoek of een koffiefilter.
 8. Laat de kombucha fermenteren op een donkere, koele plek gedurende 7-10 dagen.
 9. Na 7-10 dagen is de kombucha klaar om te drinken.

Tips voor het maken van kombucha:

 • Gebruik altijd verse, hoogwaardige thee.
 • Gebruik suiker met een hoge fructose-inhoud.
 • Gebruik een schone, glazen pot.
 • Laat de kombucha op een donkere, koele plek fermenteren.
 • Proef de kombucha regelmatig om te bepalen wanneer hij klaar is.

** Een SCOBY is een sponsachtige, geleiachtige massa die kan variëren in kleur van bruin tot grijs. Het is te koop bij sommige gezondheidswinkels en online. Je kunt ook een SCOBY krijgen van een vriend of familielid die kombucha maakt.

*** Een startervloeistof is de vloeistof die overblijft na het fermenteren van een eerdere batch kombucha. Het bevat de bacteriën en gisten die nodig zijn om kombucha te maken. Je kunt een startervloeistof krijgen van een vriend of familielid die kombucha maakt, of je kunt het zelf maken door een SCOBY te kopen en een batch kombucha te maken.

Ga naar de inhoud