Search
menu
Search

Spaanse regering verbiedt benzine, diesel en hybride auto’s in 2040

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse regering verbiedt benzine, diesel en hybride auto’s in 2040

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In de lijn met andere landen binnen en buiten de Europese Unie wil ook Spanje een jaartal vastleggen voor de overgang van auto’s die op fossiele brandstoffen zoals benzine, diesel maar ook hybride modellen rijden naar puur en alleen elektrische voertuigen. Vanaf 2040 mogen er in Spanje geen auto’s die niet op elektriciteit rijden meer geproduceerd en verkocht worden terwijl er in 2050 geen auto’s op benzine, diesel en hybride modellen meer op de Spaanse wegen mogen rijden.

Spanje heeft de komende 32 jaar de tijd om het netwerk van laadpalen voor elektrische auto’s flink uit te breiden, en daar is nog veel werk aan de winkel. De Spaanse regering wil in 2040 gedeeltelijk overschakelen naar elektrische auto’s en in 2050 helemaal afscheid nemen van auto’s op fossiele brandstoffen.

Streven

Dit streven is niets nieuws binnen de EU want andere landen hebben ook al jaartallen bepaald voor de overschakeling naar elektrische voertuigen. Daaronder Frankrijk waar ook gesproken wordt over 2040 of Denemarken, Ierland, Duitsland en Nederland die 2030 als jaartal hebben gekozen of Noorwegen die dit al in 2025 wil bewerkstelligen.

Nu hebben de meeste van de Noord Europese landen het iets makkelijker aangezien daar al veel aandacht is voor voertuigen die op elektriciteit rijden door middel van subsidies en het aanleggen van voorzieningen zoals laadpalen en snellaadpalen langs de snelwegen en in de steden.

Het streven van de Spaanse regering ligt ook op dezelfde lijn als die van sommige autoproducenten die al hebben aangegeven vanaf bepaalde jaren alleen nog elektrische modellen te gaan maken. Hieronder Volvo die 2019 noemt als wisseljaar of Toyota die vanaf eind dit jaar al geen diesel modellen meer verkoopt binnen Europa.

Laadpalen

Voorlopig is het in Spanje echter nog triest gesteld als het gaat om laadpalen voor elektrische en hybride voertuigen. Volgens de Spaanse Vereniging van Fabrikanten van Personenwagens en Vrachtwagens (ANFAC) is Spanje nog niet klaar voor de elektrische auto revolutie. Er moeten zeker drie keer meer laadpalen bijkomen om te voldoen aan de eisen in het jaar 2030.

Op dit moment heeft Spanje slechts zo’n 5.000 laadpalen in heel het land terwijl dat in 2030 er tenminste 15.000 moeten zijn. Van de huidige 5.000 laadpalen waren er in augustus slechts 200 snellaadpalen waarbij ook nog eens een groot deel van de normale laadpalen voor privé gebruik zijn.

Het aantal laadpalen in vergelijking met andere landen is waardeloos in Spanje aangezien er in Nederland zo’n 32.875 laadpalen te vinden zijn, in Duitsland 25.241 en in Frankrijk 16.311 laadpalen aldus de gegevens van de European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) in augustus dit jaar.

Verkochte voertuigen

Ook het aantal elektrische voertuigen waaronder ook de hybride modellen in Spanje is vele malen lager dan in andere EU-landen. In oktober dit jaar werden er volgens de Spaanse Vereniging van Fabrikanten van Personenwagens en Vrachtwagens (ANFAC) 27% meer elektrische en hybride auto’s verkocht in Spanje in vergelijking met oktober 2017. Dat zijn meer dan 8.000 auto’s in een maand tijd die helemaal of gedeeltelijk op elektriciteit rijden.

Van het totale aantal verkochte modellen daalde het aantal 100% elektrische auto’s echter in Spanje met 11,4% naar 1.222 voertuigen waarvan alleen al de helft in de stad Madrid verkocht werd. Het aantal verkochte hybride modellen steeg echter in oktober met 37,7% naar 6.785 voertuigen.

Gedurende de eerste 10 maanden van dit jaar werden er in Spanje alweer 73.752 elektrische of hybride auto’s verkocht, een stijging van 41% ten opzichte van de eerste 10 maanden vorig jaar. 63.772 van het totaal aantal verkochte voertuigen die helemaal of gedeeltelijk op elektriciteit rijden waren hybride modellen.

Desalniettemin is het aantal verkochte elektrische of hybride voertuigen in 2018 al meer dan wat er verkocht werd in 2017, te weten 64.386 in totaal wat dat jaar al een stijging was van 80% ten opzichte van 2016.

Toekomst

De Spaanse regering wil met het jaartal 2040 een discussie beginnen in Spanje en wil de Spanjaarden maar ook autofabrikanten voorbereiden op de toekomst, iets wat in andere landen rond Spanje en binnen de EU ook al gebeurd. De vraag is echter of Spanje er in zal slagen om in 2040 of 2050 klaar te zijn voor een elektrische-auto revolutie.

Zoals de situatie op dit moment is, is Spanje er nog niet klaar voor maar over 32 jaar is de situatie heel anders, zullen de elektrische auto’s beter en goedkoper zijn, zullen er andere batterijen zijn die waarschijnlijk sneller opgeladen kunnen worden, is er een groter netwerk van laadpalen en is de mentaliteit van de Spanjaarden wellicht ook veranderd. De elektrische-auto revolutie kan echter ook veel banen opleveren en dat kan ook weer positief nieuws zijn.

Ga naar de inhoud