Spaanse regering verbiedt benzine, diesel en hybride auto’s in 2040

Spaanse regering verbiedt benzine, diesel en hybride auto’s in 2040
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In de lijn met andere landen binnen en buiten de Europese Unie wil ook Spanje een jaartal vastleggen voor de overgang van auto’s die op fossiele brandstoffen zoals benzine, diesel maar ook hybride modellen rijden naar puur en alleen elektrische voertuigen. Vanaf 2040 mogen er in Spanje geen auto’s die niet op elektriciteit rijden meer geproduceerd en verkocht worden terwijl er in 2050 geen auto’s op benzine, diesel en hybride modellen meer op de Spaanse wegen mogen rijden.

Spanje heeft de komende 32 jaar de tijd om het netwerk van laadpalen voor elektrische auto’s flink uit te breiden, en daar is nog veel werk aan de winkel. De Spaanse regering wil in 2040 gedeeltelijk overschakelen naar elektrische auto’s en in 2050 helemaal afscheid nemen van auto’s op fossiele brandstoffen.

Streven

Dit streven is niets nieuws binnen de EU want andere landen hebben ook al jaartallen bepaald voor de overschakeling naar elektrische voertuigen. Daaronder Frankrijk waar ook gesproken wordt over 2040 of Denemarken, Ierland, Duitsland en Nederland die 2030 als jaartal hebben gekozen of Noorwegen die dit al in 2025 wil bewerkstelligen.

Nu hebben de meeste van de Noord Europese landen het iets makkelijker aangezien daar al veel aandacht is voor voertuigen die op elektriciteit rijden door middel van subsidies en het aanleggen van voorzieningen zoals laadpalen en snellaadpalen langs de snelwegen en in de steden.

Het streven van de Spaanse regering ligt ook op dezelfde lijn als die van sommige autoproducenten die al hebben aangegeven vanaf bepaalde jaren alleen nog elektrische modellen te gaan maken. Hieronder Volvo die 2019 noemt als wisseljaar of Toyota die vanaf eind dit jaar al geen diesel modellen meer verkoopt binnen Europa.

Laadpalen

Voorlopig is het in Spanje echter nog triest gesteld als het gaat om laadpalen voor elektrische en hybride voertuigen. Volgens de Spaanse Vereniging van Fabrikanten van Personenwagens en Vrachtwagens (ANFAC) is Spanje nog niet klaar voor de elektrische auto revolutie. Er moeten zeker drie keer meer laadpalen bijkomen om te voldoen aan de eisen in het jaar 2030.

Op dit moment heeft Spanje slechts zo’n 5.000 laadpalen in heel het land terwijl dat in 2030 er tenminste 15.000 moeten zijn. Van de huidige 5.000 laadpalen waren er in augustus slechts 200 snellaadpalen waarbij ook nog eens een groot deel van de normale laadpalen voor privé gebruik zijn.

Het aantal laadpalen in vergelijking met andere landen is waardeloos in Spanje aangezien er in Nederland zo’n 32.875 laadpalen te vinden zijn, in Duitsland 25.241 en in Frankrijk 16.311 laadpalen aldus de gegevens van de European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) in augustus dit jaar.

Verkochte voertuigen

Ook het aantal elektrische voertuigen waaronder ook de hybride modellen in Spanje is vele malen lager dan in andere EU-landen. In oktober dit jaar werden er volgens de Spaanse Vereniging van Fabrikanten van Personenwagens en Vrachtwagens (ANFAC) 27% meer elektrische en hybride auto’s verkocht in Spanje in vergelijking met oktober 2017. Dat zijn meer dan 8.000 auto’s in een maand tijd die helemaal of gedeeltelijk op elektriciteit rijden.

Van het totale aantal verkochte modellen daalde het aantal 100% elektrische auto’s echter in Spanje met 11,4% naar 1.222 voertuigen waarvan alleen al de helft in de stad Madrid verkocht werd. Het aantal verkochte hybride modellen steeg echter in oktober met 37,7% naar 6.785 voertuigen.

Gedurende de eerste 10 maanden van dit jaar werden er in Spanje alweer 73.752 elektrische of hybride auto’s verkocht, een stijging van 41% ten opzichte van de eerste 10 maanden vorig jaar. 63.772 van het totaal aantal verkochte voertuigen die helemaal of gedeeltelijk op elektriciteit rijden waren hybride modellen.

Desalniettemin is het aantal verkochte elektrische of hybride voertuigen in 2018 al meer dan wat er verkocht werd in 2017, te weten 64.386 in totaal wat dat jaar al een stijging was van 80% ten opzichte van 2016.

Toekomst

De Spaanse regering wil met het jaartal 2040 een discussie beginnen in Spanje en wil de Spanjaarden maar ook autofabrikanten voorbereiden op de toekomst, iets wat in andere landen rond Spanje en binnen de EU ook al gebeurd. De vraag is echter of Spanje er in zal slagen om in 2040 of 2050 klaar te zijn voor een elektrische-auto revolutie.

Zoals de situatie op dit moment is, is Spanje er nog niet klaar voor maar over 32 jaar is de situatie heel anders, zullen de elektrische auto’s beter en goedkoper zijn, zullen er andere batterijen zijn die waarschijnlijk sneller opgeladen kunnen worden, is er een groter netwerk van laadpalen en is de mentaliteit van de Spanjaarden wellicht ook veranderd. De elektrische-auto revolutie kan echter ook veel banen opleveren en dat kan ook weer positief nieuws zijn.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

21
Reageer op dit artikel

11 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Rob

https://www.autopista.es/noticias-motor/articulo/endesa-x-creara-mas-de-100-000-puntos-de-recarga-para-el-coche-electrico-en-5-anos Kijk maar eens op deze link over de grootse plannen in Spanje, nu Frankrijk nog. Trouwens, 109Jan, wat u publiceert is een groot leugen. Over de hele cyclus van een auto, dat is dus bouw, leveringen, gebruik en sloop en is de elektrische auto veel milieuvriendelijker dan de fossiele auto, ZELFS al zou hij zijn hele leven op grijze stroom rijden! Aangezien het elektriciteitsnet stilaan steeds groener wordt, loopt dit verschil met de tijd alleen maar verder op. En denk ook eens aan de winst aan schone lucht in veel grote verstikkende steden in de zomer. Voor mij staat… Lees verder »

109 Jan

Hoe wereldvreemd kan men zijn ? De grote hamvraag welke men zich moet stellen is , wie moet er rijker gaan worden van al die electro onzin ? Voor het milieu is het immers enkel een verplaatsing van de vervuiling , maar zeker geen vermindering van vervuiling , integendeel zelfs . Volgens het Zweedse IVL onderzoek bureau , komt er bij de productie van batterijen per KW batterij capaciteit gemiddeld 175 KG Co2 in onze atmosfeer. Dus een Tesla heeft, voor hij in het verkeer komt reeds 17.500 KG Co2 in onze atmosfeer gepompt. Rekening houdende dat deze batterijen het… Lees verder »

Anton74

De energielevanciers lijkt me. Dat zijn commerciële bedrijven. Ik denk dat we na de verkiezingen (als die er ooit komen) Sanchez in een bestuursbaantje bij Endesa kunnen tegenkomen.

Zucht

Helaas een ongenuanceerde reactie. 1. Er wordt gesmeten met getallen waarvan de eenheden niet kloppen. Een batterij heeft een capaciteit in kWh en niet in KW. Wat is Mgr CO2/km? Het moet zijn: g CO2/km (ofwel gram CO2 per kilometer). 2. Dat de productie van batterijen CO2-uitstoot oplevert is evident. Echter er wordt ook bespaard op CO2-uitstoot bij de productie en transport van benzine of diesel, omdat je die niet meer gebruikt. Helaas wordt dat niet vermeld of er voor gecorrigeerd. 3. Milieu-belasting 3a. CO2-uitstoot verschuiving. Dat klopt deels: er komt geen CO2 meer uit je uitlaat, maar wel ergens… Lees verder »

Rob

Als je dit beleid wilt voeren is het ook boter bij de vis en moeten er stimuleringsmaatregelen komen om elektrisch danwel waterstof rijden te stimuleren. Op dat vlak blijft het echter vooralsnog schreeuwend stil.
Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Juan74

Ach ja, als we andere ¨geleerden¨ moeten geloven dan rijden we over een X-aantal jaren niet meer zelf. Dan stappen we ergens in een auto zonder chauffeur en die brengt ons daar waar we zijn moeten. Weer anderen hebben het erover dat we straks allemaal gaan ¨zweven of vliegen¨ om zo het overbelaste wegennet te ontlasten en letterlijk de lucht in te gaan. We gaan het allemaal wel zien, voorlopig stuur ik nog graag zelf in mijn diesel en of het nu B7 heet of Diesel of wat dan ook, laten we ons allemaal vooral niet gek maken door de… Lees verder »

rene

Kan mij dan iemand zeggen als ik met electrische wagen naar Spanje wil rijden hoeveel dagen ik onderweg ben om 1850 km te rijden tegen dat ik ginder ben moet ik terug komen.

Rob

Niet zo flauw. Gewoon 2 dagen. En dat komt ook doordat in Frankrijk het supersnel laden erg schaars is.

Anton74

Dat haal je echt niet hoor. De autonomie uit het boekje geldt niet bij 130 km/u, dan kun je elke 100 kilometer stoppen om 40 minuten lang op te laden, tenzij er een rij voor de laadpaal staat natuurlijk, dan wacht je dus 40 minuten langer per wachtende voor je… Ik denk dat je met de fiets sneller bent, qua gemiddelde snelheid zal het niet heel veel schelen.

Rob

Waarom zou je zo hard rijden? Ik rij zelf nooit harder dan 110 en dat scheelt enorm in de brandstof en dus straks ook in de stroom. Overnachten op de lijn Clermont-Ferrand Limoges blijft gewoon goed mogelijk. Maar Frankrijk zal flink aan de bak moeten als er straks massaal elektrische auto’s zijn. De huidige infrastructuur schiet ernstig tekort.

Juan74

Gewoon een heule lang verlengsnoer eraan hangen rene, dan rij je zonder te stoppen in ene keer naar Spanje!

Anoniem

Dit heeft helemaal niets te maken met de huidige zittende regering, dit is wat Brussel wil. Ook de PP had de zelfde beslissing genomen. Men moet eens keer stoppen hier met vingertjes wijzen. Ik lees hier al zowat niet meer met al dat gezemel onder de nieuwsberichten.

Anton74

Maar we mogen hopelijk wel kritiek uiten op een onuitvoerbaar en mlieuonvriendelijk EU-plan? Welke partij erachter zit interesseert me niet, dat is toch een pot nat tegenwoordig.

Evert

CO2 is geen boosdoener. Zonder CO2 geen planten, geen natuur. Het is een fabel om meer belasting te heffen. De BBC (!) heeft in 2016 aangetoond dat door meer CO2 in de atmosfeer de aarde 14% groener is geworden.
Hoe gaan ze dat doen in de campo en de berg gebieden waar al die keutelboertjes met hun goedkope oude autootjes naar het veld rijden?
Er is weer een (ongekozen) socialistische regering aan de macht, dat is duidelijk. Wacht maar op verkiezingen, die ongekozen premier Sanchez overigens niet wil, dan staan de socialisten weer op straat.

Rob

Evert, geen één premier in Spanje is gekozen, net als in NL trouwens.
Wat is je punt?

Anton74

De gevolgen van het huidige Europees wanbeleid richting dieselauto’s zal snel merkbaar zijn door almaar stijgende CO2-uitstoot. Daar zullen ze zich de komende jaren hun hoofd over moeten breken.

Gelukkig is alleen electrisch niet haalbaar (het is niet mogelijk om zoveel energie op te wekken, en het levert enorme milieuschade op door de niet recyclebare uiterst giftige accu’s). In de tussentijd zitten we met de gebakken peren (dure diesel, dure electriciteit, afgedankte diesels, milieuschade door electrische accu’s en sterkte toenemende CO2-uitstoot).

Maar zo’n rampzalig plan klinkt natuurlijk heel ‘groen’ (gifgroen) voor een leek / políticus.

Rob

Mee eens. Alleen elektrisch is geen optie. Wel een mix met waterstofauto’s. Dan kan het wel.

Son

Daar zullen wat windmolentjes voor moeten draaien
Oh nee dat is Nederland
Zonnecollectoren dan

maclaren0@gmail.com

Ik zie de boeren hier al in 2050 met een elektrische tractor rijden want dat zijn toch ook verbrandingsmotor grote Bull schit die Electric

Nicolas

Weer een uitspraak van een hoogmoedige regering die er niet meer zal zitten in 2040.
Natuurlijk is het een nobel streven maar er zijn veel grotere groepen politieke krachten die óók een regering van Spanje overstijgen. Conclusie voorlopig het Spaanse regeringsstandpunt met een korrel zout nemen.

Rob

Mee eens dat die datum met een korrel zout genomen moet worden. Ik verwacht namelijk dat het al eerder afgelopen is.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.