Zelfdoding bekende Spaanse actrice opent discussie over zelfdoding in Spanje

Zelfdoding bekende Spaanse actrice opent discussie over zelfdoding in Spanje
Beeld: Europa Press

Zelfdoding bekende Spaanse actrice opent discussie over zelfdoding in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het afgelopen weekend is in haar woning het levenloze lichaam gevonden van de in Spanje bekende actrice Verónica Forqué. Het onderzoek naar de dood van de 66-jarige actrice die onder meer bekend werd door films met Pedro Almodóvar en diverse series op de Spaanse televisie loopt nog maar volgens de Spaanse media is ze door zelfdoding omgekomen. Haar dood heeft de discussie over zelfdoding in Spanje opnieuw doen oplaaien.

De 66-jarige Verónica Forqué was recent nog te zien in de bekende Spaanse kook-competitie Masterchef Celebrity en is onder andere bekend vanwege haar rollen in Pedro Almodóvar films en diverse series op de Spaanse televisie. Daarnaast speelt ze een rol in de nog uit te komen eerste Spaanse Netflix feel-good kerstfilm ‘A 1.000 km de la Navidad’ (1000 miles from Christmas) die in de Spaanse Pyreneeën in Benasque (Huesca) werd opgenomen.

De actrice zelf heeft meerdere keren in praatprogramma’s op de Spaanse televisie verteld dat ze depressief was, dat ze soms drugs gebruikte en ook vaker aan zelfmoord heeft gedacht. Verónica is twee keer depressief geweest, in 2014 na haar scheiding en in 2016 vanwege ernstige rugklachten waardoor ze dacht dat haar professionele carrière voorbij was.

Uiteindelijk heeft volgens deze krant een schoonmaakster het lichaam van de actrice in de badkamer gevonden waarna de buurvrouw werd gewaarschuwd en daarna 112 werd gebeld. De geruchten over zelfdoding van Verónica Forqué heeft in Spanje het probleem van zelfdoding weer doen oplaaien.

In Spanje vinden elke dag elf zelfdodingen plaats en in 2020 wordt gesproken over 3.941 zelfdodingen per jaar waaronder 2.930 mannen en 1.011 vrouwen. Zelfdoding is een groot ‘stilzwijgend’ probleem want er wordt nauwelijks over gesproken omdat men het als een taboe ziet. 

Recent werd nog bekend dat in 2020 circa 15% van de inwoners van Spanje tussen 18 en 25 jaar suïcidale gedachten heeft gehad. Bij jongeren tussen 18 en 25 jaar was dat percentage met 25,7% het hoogst terwijl dat percentage bij de leeftijdsgroep 26 tot 40 jaar 19,4% was en bij 65-plussers 12,7%. 33,2% van de deelnemers aan het onderzoek zegt dat de verslechtering van de economische situatie de zelfmoordgedachten heeft verergerd.

In het pre-Covid jaar 2019 kozen 3.671 personen in Spanje voor zelfdoding waaronder 2.771 mannen en 900 vrouwen. Elke dag overleden in 2019 tien personen door zelfdoding wat één dode per 2,5 uur was. Dit zijn alleen de personen die daadwerkelijk zichzelf doden want als men kijkt naar de zelfmoordpogingen dan stijgt dit aantal boven de 8.000 personen.

Ga naar de inhoud