Search
menu
Search

Spanje gaat opnieuw kijken naar een rookverbod op terrassen

Spanje gaat opnieuw kijken naar een rookverbod op terrassen
Beeld: via freepik & canva.com

Spanje gaat opnieuw kijken naar een rookverbod op terrassen

Roken is al jarenlang een hot topic in Spanje. Het is een gewoonte die veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt en waarvan de gevolgen niet alleen de rokers zelf treffen, maar ook de mensen om hen heen. Daarom heeft de Spaanse overheid al verschillende maatregelen genomen om het roken te ontmoedigen en te beperken. En nu, met de steun van meer dan 70% van de bevolking, lijkt het erop dat er binnenkort een verbod op roken op terrassen zal komen.

Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan 72% van de Spaanse bevolking voorstander is van een verbod op roken op terrassen. Dit komt voornamelijk doordat mensen zich storen aan de rook van anderen tijdens het eten of drinken op een terras. Bovendien vinden veel mensen het ongezond en onprettig om in de rook te zitten. Deze steun van de bevolking heeft ervoor gezorgd dat de Spaanse overheid serieus gaat kijken naar een mogelijk verbod op roken op terrassen.

Een verbod op roken op terrassen zou verschillende positieve gevolgen kunnen hebben. Allereerst zou het de gezondheid van zowel rokers als niet-rokers ten goede komen. Door het verbod zouden mensen niet meer blootgesteld worden aan de schadelijke stoffen van sigarettenrook. Dit zou kunnen leiden tot een daling van het aantal gevallen van longaandoeningen en hart- en vaatziekten. Bovendien zou het verbod ervoor zorgen dat rokers minder snel in de verleiding komen om te roken, wat kan bijdragen aan het stoppen met roken

Daarnaast zou een verbod op roken op terrassen ook een positief effect kunnen hebben op het milieu. Sigarettenpeuken zijn namelijk een van de grootste vervuilers ter wereld. Door het verbod zouden er minder peuken op straat belanden en zou de natuur dus schoner blijven.

Uiteraard zijn er ook negatieve gevolgen te verwachten van een verbod op roken op terrassen. Zoals eerder genoemd, zijn er zorgen over omzetverlies in de horeca en mogelijke overlast door het verbod. Daarnaast zou het ook kunnen leiden tot meer illegaal roken op terrassen, wat weer kan leiden tot problemen met handhaving. Bovendien is er ook een groep mensen die zich zorgen maakt over de vrijheid van de roker. Zij vinden dat een verbod op roken op terrassen een inbreuk is op de persoonlijke keuzevrijheid en dat de overheid hiermee te ver gaat.

E-sigaretten en vapers

Een ander aspect dat meegenomen moet worden bij een eventueel verbod op roken op terrassen, is het gebruik van e-sigaretten en vapers. Deze elektronische alternatieven voor sigaretten zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, vooral onder jongeren. Maar hoe zit het met deze producten als het gaat om een verbod op roken op terrassen?

Hoewel e-sigaretten en vapers vaak gezien worden als een gezonder alternatief voor sigaretten, is dit niet helemaal waar. Hoewel ze geen tabak bevatten, zitten er wel andere schadelijke stoffen in, zoals nicotine en chemische smaakstoffen. Bovendien is er nog weinig bekend over de langetermijneffecten van deze producten op de gezondheid.

In Spanje is het gebruik van e-sigaretten en vapers momenteel nog niet verboden op terrassen. Dit komt doordat deze producten niet onder de Tabakswet vallen, maar onder de Warenwet. Hierdoor is het voor de Spaanse overheid lastiger om een verbod op deze producten in te voeren.

Echter, in landen als Spanje en Frankrijk zijn e-sigaretten en vapers wel verboden op terrassen. Dit zou betekenen dat ook in Nederland een eventueel verbod op roken op terrassen ook geldt voor deze elektronische alternatieven.

Ga naar de inhoud