Search
menu
Search

De nieuwe A-33 autoweg tussen Valencia en Murcia is geopend

De nieuwe A-33 autoweg tussen Valencia en Murcia is geopend
Beeld: YouTube / screenshot

De nieuwe A-33 autoweg tussen Valencia en Murcia is geopend

De nieuwe autoweg A-33 tussen Valencia en Murcia, die via Yecla en Jumilla loopt, is recent op 11 januari 2024 geopend nadat de werkzaamheden van de laatste 16 kilometer voltooid waren. Deze in totaal 91 kilometer lange autoweg verbindt de A-35 bij La Font de la Figuera (Valencia) met de A-30 bij Blanca (Murcia).

De nieuwe autoweg zal naar verwachting een grote impact hebben op het vrachtverkeer in de provincie Alicante. Volgens schattingen van het Ministerie van Transport zullen er dagelijks ongeveer 15.000 voertuigen over de A-33 rijden, waarvan 40% vrachtwagens. Dat zijn dus 6.000 vrachtwagens per dag. Voorheen reden er langs dit traject zo’n 2.000 vrachtwagens per dag. Nu de autoweg volledig open is, zal dit aantal waarschijnlijk flink toenemen.

Dit betekent dat er dagelijks ongeveer 4.000 vrachtwagens minder zullen rijden over de A-7 in de regio’s Baix Vinalopó en Vega Baja en over de A-31 in de vallei van de Vinalopó. Deze twee autowegen ondervinden nu nog grote hinder van het vrachtverkeer.

De A-33 biedt vrachtwagens een veel kortere route tussen Valencia en Murcia. Over de nieuwe autoweg is de afstand 40 km korter dan via de route langs de kust bij Alicante (AP-7 en A-7). Ook in vergelijking met de bestaande route via de A-7 over Alcoy scheelt het 20 km. En ten opzichte van de route via de A-31 door de vallei van de Vinalopó is het zelfs 12 km korter. Deze kortere afstand is vooral belangrijk voor vrachtverkeer. Bovendien heeft de A-33 nauwelijks steile hellingen, wat het een ideale autoweg maakt voor vrachtwagens.

Sinds de geleidelijke opening van delen van de A-33 is er al een sterke toename geweest van het vrachtverkeer op deze route. Bij de afrit bij Yecla reden er in 2017 slechts 500 vrachtwagens per dag over de A-33. In 2022 was dit aantal gegroeid naar 2.479 vrachtwagens per dag.

Nu de autoweg volledig open is, verwacht het Ministerie van Transport dat het verkeer verder zal toenemen. Het totale verkeer zal naar schatting verdubbelen ten opzichte van de huidige situatie. Voor vrachtwagens wordt zelfs een bijna drievoudige toename voorspeld.

Met de opening van de A-33 is de reistijd tussen Valencia en Murcia flink verkort. Ook steden als Albacete en Alicante zijn hierdoor sneller bereikbaar vanuit Murcia. Dit is niet alleen handig voor het vrachtverkeer, maar ook voor personenauto’s en bussen. De A-33 zorgt dus voor een betere bereikbaarheid van deze regio’s.

Doordat een groot deel van het doorgaande verkeer nu gebruik zal maken van de A-33, zal de verkeersdrukte op het onderliggende wegennet in de regio Murcia en Alicante afnemen. Dit moet leiden tot minder files, vooral op de A-7. Hierdoor zal de doorstroming en verkeersveiligheid op deze wegen verbeteren.

De A-33 is een moderne autoweg die aan de nieuwste veiligheidsnormen voldoet. Door de aanleg van deze autoweg neemt de verkeersveiligheid in de regio dus toe. Enkele veiligheidskenmerken van de A-33:

  • Gescheiden rijbanen met vangrails ertussen
  • Veilige op- en afritten met voldoende zicht
  • Geen kruisingen met andere wegen
  • Goede bebording en markering

Ook de tunnels en viaducten op het traject zijn volgens de laatste richtlijnen gebouwd. Alle veiligheidssystemen worden gemonitord vanuit verkeerscentrales.

Ga naar de inhoud