Hoe reageer je wanneer je oog in oog komt te staan met een wolf in Spanje?

Hoe reageer je wanneer je oog in oog komt te staan met een wolf?
Beeld: Canva

Hoe reageer je wanneer je oog in oog komt te staan met een wolf in Spanje?

MADRID – De kans dat je oog in oog komt te staan met een wolf (lobo) in het wild in Spanje is erg klein maar stel dat dit wel gebeurt, wat moet je dan doen? Ondanks dat de wolf afgeschilderd wordt als de slechterik en een woest dier, zijn wolven eigenlijk bang voor mensen en vormt de wolf meestal geen gevaar de mens omdat ze deze ruim van te voren detecteert en daarna ontwijkt.

Volgens een studie van het Ministerie van Landbouw, Voedsel en Milieu waren er in 2014 iets minder dan 300 roedels Iberische wolven in Spanje. Deze leven voornamelijk geconcentreerd in het noordwesten van het land. Volgens een onderzoek van de ‘Voluntariado Nacional para el Censo y Evaluación del Estado de Conservación del Lobo Ibérico’ zijn Galicië, Asturië, Cantabrië en Castilië en León de autonome regio’s waar de meeste roedels voornamelijk zijn geconcentreerd .

Maar het tegen het lijf lopen van een wolf is zelfs in de leefgebieden van de ‘lobo’ bijna onmogelijk. Maar stel dat dit toch gebeurt, wat moet je wel en wat moet je zeker niet doen. Ten eerste moet je altijd kalm blijven, geen harde geluiden en geen plotselinge bewegingen maken. Loop daarnaast langzaam achteruit om afstand te nemen van de wolf.

Omdat wolven zich over algemeen in roedels verplaatsen die bestaan uit meerdere dieren, is het verstandig het gebied langzaam te verlaten. Mocht een wolf je toch naderen blijf dan stilstaan, sta stevig in je schoenen en maak jezelf groot. Als de wolf, tegen de verwachting in, niet terugdeinst en een agressieve houding aanneemt, wapen je dan met een stok. Kom nooit tussen een wolvin en haar jongen want dan raakt het dier in paniek en kan de situatie snel escaleren en gevaarlijk worden.

Als de wolf of wolven eenmaal weg zijn en er een veilige omgeving is ontstaan, is het raadzaam om de aanwezigheid van wolven in het gebied te melden bij de bevoegde autoriteiten, meestal boswachters of de Guardia Civil.

Als je met een hond naar een gebied gaat waar wolven zijn, houd deze dan altijd aan de lijn. Wolven kunnen alleen een gevaar voor de hond zijn als ze deze alleen zien. Als de hond wordt vergezeld door een persoon, is de kans groot dat de wolf zal wegrennen. Zelfs gehoorzame honden moeten worden aangelijnd in gebieden waar wilde dieren zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.