Krijgt Spanje een landelijk rookverbod op terrassen vanwege besmettingsgevaar?

Krijgt Spanje een landelijk rookverbod op terrassen vanwege besmettingsgevaar?
Beeld: Europa Press

Krijgt Spanje een landelijk rookverbod op terrassen vanwege besmettingsgevaar?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens de wekelijkse bijeenkomst tussen het Ministerie van Volksgezondheid en de vertegenwoordigers van de autonome regio’s heeft het Ministerie een voorstel gedaan om een landelijk rookverbod in te stellen op terrassen, ongeacht of de 2 meter afstand gehandhaafd kan worden. Op diverse plaatsen geldt al een rookverbod.

Op diverse plaatsen in Spanje zijn door de regionale overheden al maatregelen getroffen wat betreft het roken op openbare plaatsen. Zo is dat nog steeds verboden of was dat niet toegestaan als men op straat loopt of liep of als je op een terras zit. Maar in plaats van 17 verschillende regels wil het Ministerie van Volksgezondheid dat dit landelijk geregeld wordt.

Op dit moment is landelijk gezien de coronaregel dat het roken op een terras of openbare plaats verboden is als de 2 meter afstand niet gehandhaafd kan worden. In juli 2020 raadde het Ministerie van Volksgezondheid het roken en dampen al af.

Er zijn zes autonome regio’s waar het roken altijd verboden is ook als de 2 meter afstand wel gehandhaafd kan worden. Dat zijn de Balearen, Canarische Eilanden, Valencia regio, Cantabrië, Asturië en Aragón. In sommigen geldt het rookverbod alleen op terrassen terwijl dat bij andere (ook) geldt tijdens het lopen of op een openbare plaats.

Het rookverbod geldt niet alleen voor sigaretten/tabak maar ook o.a. voor elektronische sigaretten, vaporizers en waterpijp. Roken staat volgens de autoriteiten gelijk aan besmettingsgevaar. 

Om een sigaret te roken moet je het verplichte mondkapje afzetten, raken je handen niet alleen een sigaret aan maar ook andere artikelen zoals het pakje of in het geval van shag de vloeitjes etc. Die handen komen daarna dicht in de buurt van de mond en neus waardoor men eerder besmet kan raken.

Verder zorgen rokers ervoor dat wanneer ze rook uitademen er ademhalings druppels vrijkomen die een virale lading kunnen bevatten en zeer besmettelijk kunnen zijn voor andere mensen in de buurt van iemand die rookt, zeker op een moment wanneer er geen social distance wordt gehandhaafd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.