menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje raadt roken en dampen af vanwege coronavirus

Spanje raadt roken en verdampen af vanwege coronavirus
Beeld: Freepik

Spanje raadt roken en dampen af vanwege coronavirus

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid en de ‘Comisión de Salud Pública del Sistema Nacional de Salud’ raden het gebruik van sigaretten en vaporizers af vanwege mogelijk besmettingsgevaar. Dat heeft niet alleen te maken met het uitademen van rook, maar meer nog met het vasthouden van de sigaretten waardoor men besmet kan raken met het coronavirus.

Om een sigaret te roken moet je het verplichte mondkapje afzetten, raken je handen niet alleen een sigaret aan maar ook andere artikelen zoals het pakje of in het geval van shag de vloeitjes etc. Die handen komen daarna dicht in de buurt van de mond en neus waardoor men eerder besmet kan raken.

Verder zorgen rokers ervoor dat wanneer ze rook uitademen er ademhalings druppels vrijkomen die een virale lading kunnen bevatten en zeer besmettelijk kunnen zijn voor andere mensen in de buurt van iemand die rookt, zeker op een moment wanneer er geen social distance wordt gehandhaafd.

In een speciale tekst wordt geadviseerd om de consumptie van tabak en aanverwante producten te vermijden op plaatsen waar veel mensen aanwezig zijn. Het advies luidt dat het roken dient te gebeuren in een aparte afgesloten ruimte waarbij de rokers voor en na het roken hun handen en gebruikte producten moeten desinfecteren. 

Praktisch op hetzelfde moment van dit nieuwsbericht werd ook bekend dat de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat rokers een hoger risico hebben om te overlijden aan COVID-19. Die conclusie wordt getrokken nadat er 34 onderzoeken zijn uitgevoerd waaruit blijkt dat rokers een hoger risico hebben om ernstig ziek te worden of te overlijden als gevolg van het coronavirus en COVID-19.