Spanje raadt roken en dampen af vanwege coronavirus

Spanje raadt roken en verdampen af vanwege coronavirus
Beeld: Freepik

Spanje raadt roken en dampen af vanwege coronavirus

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid en de ‘Comisión de Salud Pública del Sistema Nacional de Salud’ raden het gebruik van sigaretten en vaporizers af vanwege mogelijk besmettingsgevaar. Dat heeft niet alleen te maken met het uitademen van rook, maar meer nog met het vasthouden van de sigaretten waardoor men besmet kan raken met het coronavirus.

Om een sigaret te roken moet je het verplichte mondkapje afzetten, raken je handen niet alleen een sigaret aan maar ook andere artikelen zoals het pakje of in het geval van shag de vloeitjes etc. Die handen komen daarna dicht in de buurt van de mond en neus waardoor men eerder besmet kan raken.

Verder zorgen rokers ervoor dat wanneer ze rook uitademen er ademhalings druppels vrijkomen die een virale lading kunnen bevatten en zeer besmettelijk kunnen zijn voor andere mensen in de buurt van iemand die rookt, zeker op een moment wanneer er geen social distance wordt gehandhaafd.

In een speciale tekst wordt geadviseerd om de consumptie van tabak en aanverwante producten te vermijden op plaatsen waar veel mensen aanwezig zijn. Het advies luidt dat het roken dient te gebeuren in een aparte afgesloten ruimte waarbij de rokers voor en na het roken hun handen en gebruikte producten moeten desinfecteren. 

Praktisch op hetzelfde moment van dit nieuwsbericht werd ook bekend dat de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat rokers een hoger risico hebben om te overlijden aan COVID-19. Die conclusie wordt getrokken nadat er 34 onderzoeken zijn uitgevoerd waaruit blijkt dat rokers een hoger risico hebben om ernstig ziek te worden of te overlijden als gevolg van het coronavirus en COVID-19.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.