Spanje behoort tot de landen met meeste corona-recessie

Spanje behoort tot de landen met meeste corona-recessie
Beeld: 123rf

Spanje behoort tot de landen met meeste corona-recessie

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Deze vrijdag heeft Eurostat de gegevens gepubliceerd waaruit men kan opmaken welke Europese landen het zwaarst zijn getroffen door de corona-pandemie. Op zich komt het niet als een verrassing dat de door het coronavirus zwaarst getroffen EU-landen ook het zwaarst economisch getroffen zijn, te weten Frankrijk, Italië en Spanje.

De Eurostat-gegevens van het eerste kwartaal van dit jaar laten zien dat het coronavirus de economieën van de Zuid Europese landen het meest heeft getroffen. Uit die gegevens blijkt dat het bruto binnenlands product (bbp) van De Europese Unie -3,8% is gedaald en in de Eurozone met -3,3% daalde.

Onder het EU-gemiddelde van -3,8% staan zes landen waarvan Frankrijk er het slechtste voorstaat met een daling van het bbp van -8,5% gevolgd door Slowakije met -5,4% en Spanje met -5,2%. Italië staat boven Spanje met -4,7% gevolgd door Portugal met -3,9% en België met -3,9%. Nederland zag het bbp dalen met -1,7% terwijl dit in Duitsland -2,2% was.

Volgens Eurostat zijn het de steilste dalingen sinds dat de tijdreeks in 1995 begon. In het vierde kwartaal van 2019 steeg het bbp van de Eurozone nog met 0,1% en dat van de EU met 0,2%. 

Deze slechte cijfers mogen niet als een verrassing komen en veel instanties hebben hier al voor gewaarschuwd. In april voorstelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de wereldeconomie vanwege de corona-crisis een zware klap krijgt. Wereldwijd gezien zal de economie in 2020 met gemiddeld 3% krimpen wat veel slechtere cijfers zijn dan de laatste crisis in 2008.

De krimp van de Spaanse economie wordt voor dit jaar geschat op 8% wat minder is dan de 10% in Griekenland en 9% in Italië maar meer dan de 7,5% in Nederland, 7,2% in Frankrijk, 7% in Duitsland en 6,9% in België.

De Spaanse Bank had voor het eerste kwartaal van dit jaar een krimp voorspeld van 4,7% maar dat is volgens het Spaanse Bureau voor de Statieken (INE) echter 5,2% geworden, zoals ook vermeld op de lijst van Eurostat.

Ga naar de inhoud