Het dagelijks consumeren van olijfolie vermindert het risico op dementie

Het dagelijks consumeren van olijfolie vermindert het risico op dementie
Beeld: via canva.com

Het dagelijks consumeren van olijfolie vermindert het risico op dementie

Eeuwig bekend om zijn gezondheidsvoordelen, heeft het extra vierge olijfolie nu opnieuw de aandacht getrokken van wetenschappers. Een nieuwe grootschalige studie, onlangs gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift JAMA Network Open, heeft aangetoond dat een hoger dagelijks gebruik van olijfolie geassocieerd is met een significant lager risico op sterfte door dementie.

Een onderzoek met 92.383 deelnemers gedurende 28 jaar toonde aan dat mensen die meer dan 7 gram olijfolie per dag consumeerden (ongeveer een halve eetlepel) 28% lager risico hadden om te overlijden door dementie in vergelijking met degenen die minder olijfolie gebruikten. Dit benadrukt de mogelijke beschermende rol van olijfolie voor de gezondheid van de hersenen en draagt bij aan het groeiende bewijs voor de unieke voordelen van dit mediterrane wondermiddel.

Het uitgebreide onderzoek werd uitgevoerd in de Verenigde Staten, waarbij de deelnemers gedurende 28 jaar werden gevolgd. Tijdens deze periode werden 37.649 sterfgevallen geregistreerd, waarvan er 4751 verband hielden met een diagnose van dementie.

Bij het begin van de studie gebruikten de deelnemers gemiddeld 1,3 gram olijfolie per dag. De personen die meer dan 7 gram per dag consumeerden, hadden een 28% lager risico op overlijden door dementie vergeleken met degenen die minder dan 0,5 gram per dag innamen.

Olijfolie lijkt een waardevolle toevoeging te zijn aan ons dieet vanwege de hoge concentratie antioxidanten, ontstekingsremmende stoffen en andere gunstige verbindingen. Deze eigenschappen maken het gunstig voor een optimale veroudering en ter preventie van dementie. Het regelmatig consumeren van olijfolie kan dus bijdragen aan het behoud van een gezonde hersenfunctie en het verminderen van het risico op geheugenproblemen.

Deze resultaten bevestigen het advies om olijfolie als belangrijkste bron van vet op te nemen in een gezond mediterraan dieet, vooral voor ouderen en mensen met een verhoogd risico op neurodegeneratieve aandoeningen. Het is dus sterk aanbevolen om olijfolie toe te voegen aan je dagelijkse voeding, vooral voor diegenen die vatbaar zijn voor dergelijke aandoeningen. Het kan een positief effect hebben op de gezondheid en het welzijn op lange termijn.

Ga naar de inhoud