Search
menu
Search

Vanaf maandag 15 juni kan men in Spanje het vitaal inkomen aanvragen

Vanaf maandag 15 juni kan men in Spanje het vitaal inkomen aanvragen
Beeld: Moncloa.es

Vanaf maandag 15 juni kan men in Spanje het vitaal inkomen aanvragen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf maandag 15 juni kunnen inwoners van Spanje een aanvraag indienen voor het minimaal vitaal inkomen. Het ‘ingreso mínimo vital’ of afgekort IMV is recent door het parlement goedgekeurd en zal ervoor zorgen dat 850.000 huishoudens een minimum leefbaar of vitaal inkomen zullen ontvangen om uit de extreme armoede te komen.

Vanaf 15 juni kan men met terugwerkende kracht tot 1 juni een IMV aanvragen maar omdat men aan nogal wat eisen moet voldoen om aanspraak te kunnen maken op dit minimum vitaal inkomen is het soms lastig om erachter te komen of je er recht op hebt. Het IMV is echter geen ‘cadeautje’ van de Spaanse overheid en is bedoeld voor die huishoudens die het niet zo breed hebben en op of onder de armoedegrens leven.  

Meer dan 850.000 huishoudens (want het is geen inkomen per persoon maar per huishouden) zullen profijt hebben van het IMV waardoor de extreme armoede met 80% verminderd kan worden. 

Het IVM geldt voor alle inwoners van Spanje die langer dan 12 maanden officieel een resident zijn in het land, dus ook in principe voor Nederlanders en Belgen die officieel de resident-status hebben en dat kunnen aantonen door middel van de ‘Certificado de Registro de Ciudadano de la Union’ (het groene kaartje of tarjeta residencia).

LEESTIP: Verschil tussen een NIE-nummer, empadronamiento en tarjeta residencia

Houd daarbij rekening met het volgende, alleen als je hier aan voldoet heb je kans op het IVM:

  • Het IVM is niet per persoon maar per huishouden.
  • De aanvrager moet tussen de 23 en 65 jaar oud zijn of 18+ jaar met een kind..
  • Je moet minstens 12 maanden voorafgaand aan de aanvraag woonachtig zijn en officieel ingeschreven (residencia legal) staan in Spanje als legale inwoner.
  • Je moet ten minste 12 maanden ingeschreven staan bij en bijgedragen hebben aan de Sociale Zekerheid (Seguridad Social).
  • Werkloos zijn is geen must want het IVM is ook te ontvangen als men werkt maar niet genoeg inkomen ontvangt om van rond te komen.
  • Je moet een vermogenslimiet (límite de patrimonio) hebben tussen 16.614 euro voor alleenstaanden en 43.396 euro in het geval van een huishouden van vier personen.

Simulator

Op de website van deze simulator dien je enkele vragen naar waarheid te beantwoorden waarna men het uiteindelijke geschatte (want dit is niet definitief) minimale vitale inkomen getoond wordt.

LEESTIP: Zo kom je te weten of je een vitaal inkomen kan krijgen in Spanje

Ga naar de inhoud