230 personen zijn tot en met april dit jaar overleden tijdens het werk in Spanje

230 personen zijn tot en met april dit jaar overleden tijdens het werk in Spanje
Beeld: via canva.com

230 personen zijn tot en met april dit jaar overleden tijdens het werk in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Gemiddeld stierven er twee mensen per dag tijdens hun werk. Van januari tot april zijn er 230 doden gevallen op de werkplek in Spanje. Deze sombere cijfers zijn afkomstig van het ministerie van Arbeid en Sociale Economie. Maar zelfs met deze schokkende statistieken, is er een daling van 11% in het aantal dodelijke arbeidsongevallen. In vergelijking met dezelfde periode in 2022 zijn er 28 minder doden.

Hartaanvallen en beroertes, verkeersongelukken, verwondingen door beknelling en amputatie, valpartijen en botsingen met bewegende voorwerpen zijn de voornaamste oorzaken van dodelijke ongevallen.

In de dienstensector vielen het meeste aantal dodelijke slachtoffers tijdens de werkuren met een totaal van 107, een stijging vergeleken met januari tot april van 2022. De landbouwsector zag daarentegen het grootste aantal sterfgevallen dalen naar 25, wat een daling betekent. De industrie en bouw volgen hierop met respectievelijk 26 en 39 dodelijke ongelukken, wat ook een vermindering in het aantal dodelijke arbeidsongevallen is.

Het aantal ernstige ongelukken op het werk tot april bedroeg 1.198, terwijl de ernstige ongevallen tijdens woon-werkverkeer (‘in itinere’) toenamen tot 290. Tegelijkertijd is het aantal lichte ongevallen op de werkplek in de eerste vier maanden van het jaar afgenomen tot een totaal van 166.290, terwijl lichte ongevallen tijdens het woon-werkverkeer zijn gestegen tot 25.223.

Uit de gegevens van het ministerie van Arbeid blijkt verder dat van de 230 werknemers die tot april door een arbeidsongeval om het leven kwamen, er 201 loontrekkenden waren, een daling van 15,5%, en 29 zelfstandigen, een toename van 45%.

Tot april hebben zelfstandige werknemers in totaal 10.852 arbeidsongevallen met ziektedagen gehad, wat minder is dan in dezelfde periode in 2022. Ondertussen steeg het aantal ongevallen tijdens de werkuren en daalde het aantal ongevallen tijdens woon-werkverkeer (‘in itinere’).

Daarnaast tonen de voorlopige cijfers van het ministerie aan dat er tot april 177.469 ongevallen zonder ziekteverzuim zijn gemeld, een stijging van bijna 3% in vergelijking met dezelfde periode in 2022.

Ga naar de inhoud