De eenvoudige truc tegen geheugenverlies bij ouderen die populair is in Spanje

De eenvoudige truc tegen geheugenverlies bij ouderen die populair is in Spanje
Beeld: Canva

De eenvoudige truc tegen geheugenverlies bij ouderen die populair is in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wie al een jaartje ouder is, kan er misschien van meespreken. Met de grijze haren gaat vaak ook ons geheugen wat achteruit. Gelukkig kun je daar best veel aan doen. De krant El Español zet deze week een bijzonder trucje in de verf dat door heel wat ouderen in Spanje wordt gebruikt. Onderaan dit artikel staan enkele van onze eigen Spanje woordzoekers … leuk dus om je geheugen te oefenen.

Het hoeft geen betoog dat onze levensstijl invloed heeft op ons geheugen. Een goede voeding, acht uur slaap per dag en voldoende lichamelijke oefening zijn een goede voorbereiding voor een heldere geest op leeftijd, maar we kunnen nog heel wat meer doen. Het missende puzzelstukje bevindt zich misschien wel in de krantenwinkel, of in de Spaanse ‘quioscos’ (krantenkiosken)?

Volgens een onderzoek van de universiteit van Columbia en die van Duke kunnen verschillende spelletjes ons helpen een beter geheugen te trainen. Meer bepaald vergeleek men het verschil tussen ouderwetse spelletjes (zoals kruiswoordraadsels) en nieuwere spelletjes (zoals videogames). Voor het onderzoek werden 107 deelnemers ingezet met een gemiddelde leeftijd van 71 jaar. Allemaal hadden ze een lichte cognitieve achteruitgang. Iets tussen de achteruitgang die met ouderdom gepaard gaat en die van een ziekte zoals dementie. 

De helft van de deelnemers oefende gedurende drie maanden regelmatig kruiswoordraadsels. Sommigen onder hen oefenden later ook nog verder tot ongeveer 78 weken. Het andere deel van de groep speelde cognitieve videogames. 

Eerder al werd de positieve invloed van sudoku’s op de hersenen aangetoond. Voor het eerst blijkt nu echter dat ook kruiswoordraadsels een positieve invloed hebben, en het daarbovenop over de hele lijn beter doen dan de videogames. Volgens de wetenschappers was de verbetering “klinisch opvallend”. Zo ging het niet alleen beter met het geheugen, maar hadden de oefeningen ook een positieve invloed op de dagelijkse bezigheden van de deelnemers.

woordzoeker
Zoek mee naar het verloren woord ‘hojas’ in deze woordzoeker
In de herfst vallen de bladeren van de bomen en wij zijn op zoek naar het Spaanse woord voor bladeren ‘hojas’. Kun jij het woord terugvinden in deze ‘sopa de letras’?
icoon2022www.spanjevandaag.com
woordzoeker 2
Zoek mee naar het verloren woord ‘lluvia’ in deze woordzoeker
In de herfst kan het zonnig en winderig zijn maar het kan ook flink regenen en wij zijn op zoek naar het Spaanse woord ‘lluvia’. Kun jij het woord terugvinden in deze ‘sopa de letras’?
icoon2022www.spanjevandaag.com
woordzoeker 1
Zoek mee naar het verloren woord ‘otoño’ in deze woordzoeker
De herfst is officieel begonnen en dat betekent dat voor veel Spanje-fans de mooiste tijd van het jaar is begonnen, de ‘otoño’ in het Spaans. Kun jij het woord terugvinden in deze ‘sopa de letras’?
icoon2022www.spanjevandaag.com
woordzoeker
Zoek mee naar het verloren woord ‘playa’ in deze woordzoeker
De zomer is bijna voorbij en dat betekent dat we minder naar het strand gaan maar in onze woordzoeker is het Spaanse woord ‘playa’ nu al verdwenen. Kun jij het woord terugvinden in deze ‘sopa de letras’?
icoon2022www.spanjevandaag.com
woordzoeker
Zoek mee naar het verloren woord ‘verano’ in deze woordzoeker
Het is bijna herfst en dat betekent dat de zomer voorbij is maar in onze woordzoeker is het Spaanse woord ‘verano’ nu al verdwaald. Kun jij het woord terugvinden in deze ‘sopa de letras’?
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud