Dit dier veroorzaakt de meeste ongelukken op de Spaanse wegen

Dit dier veroorzaakt de meeste ongelukken op de Spaanse wegen
Beeld: Canva

Dit dier veroorzaakt de meeste ongelukken op de Spaanse wegen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Misschien is de titel niet helemaal correct, want wie veroorzaakt een ongeluk op de Spaanse wegen, een dier dat oversteekt of de mens die daarop rijdt? Hoe dan ook, er vinden in Spanje elk jaar weer duizenden ongelukken plaats waarbij een dier betrokken is. Maar wat is het dier dat de meeste ongelukken veroorzaakt in Spanje?

In vijf jaar tijd zijn ongevallen op de weg veroorzaakt door dieren verdubbeld en blijven deze stijgen, behalve in 2020 vanwege beperkingen in mobiliteit als gevolg van de pandemie. Een rapport laat zien dat wilde zwijnen (jabalís) het meest betrokken zijn bij dit soort ongevallen en dat Castilla y León de regio is met de hoogste incidentie. Dit benadrukt het belang van voorzichtigheid bij het rijden op wegen waar dieren in de buurt zijn.

Verkeersongevallen met dieren zijn in 2022 sterk toegenomen, met een groei van 92% in vijf jaar tijd en bijna een verdubbeling van de cijfers van 2018 en een stijging van 147% vergeleken met 2013. Volgens het rapport is de toename van de dierenpopulatie in de afgelopen jaren een belangrijke factor in deze stijging en benadrukt het belang van voorzichtigheid en het handhaven van een veilige afstand op wegen waar dieren voorkomen.

Het wilde zwijn is de grootste veroorzaker van verkeersongevallen met dieren op de weg, met 45% van alle ongevallen (9 procentpunten meer dan het voorgaande jaar), gevolgd door reeën (23%) en honden (15%). Deze drie dieren zijn verantwoordelijk voor 84,5% van alle geregistreerde ongevallen door het Centre for Studies and Opinion Ponle Freno-AXA. Andere dieren zoals vee, schapen en geiten zijn minder vaak betrokken bij incidenten.

Castilla y León, Galicië en Catalonië zijn de autonome regio’s met de meeste verkeersongevallen met dieren op de weg, waarbij Castilla y León de eerste plaats inneemt met 23,4% van alle ongevallen. In de provinciale ranglijst nemen Castilla y León en Galicië ook de topposities in, met Burgos op de eerste plaats met 6,3%, gevolgd door Ourense met 4,9% en A Coruña met 4,8%.

Hoewel er overeenkomsten zijn tussen Castilla y León, Galicië en Catalonië wat betreft het aantal verkeersongevallen met dieren op de weg, zijn er verschillen in het type dieren dat bij de ongevallen betrokken is. In Castilla y León is de ree het gevaarlijkste dier, terwijl in Galicië en Catalonië het wilde zwijn het grootste risico vormt. Huisdieren zoals honden en katten komen daarentegen het meest voor op de lijsten van Murcia, Pontevedra en Sevilla.

5d571ff093598492d09d8686c4180c9a
Hoe te handelen als je een dier hebt aangereden in Spanje en wie is er aansprakelijk
Stel je rijdt op een weg in Spanje en je komt in een aanrijding terecht met een kat, hond, paard, koe, konijn of wild zwijn. Wat moet je dan doen, wie moet …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud