Zwaarste aardbeving van de afgelopen 58 jaar in provincie Alicante maar waarom

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALICANTE – Op maandagmiddag had de provincie Alicante te maken met de zwaarste aardbeving van de afgelopen 58 jaar. Deze had een kracht van 4,3 op de schaal van Richter en had als epicentrum 11 kilometer onder de gemeente Albatera. Dit is weliswaar de zwaarste beving van de afgelopen halve eeuw maar niet de enige beving van de afgelopen maanden. Het zal echter ook niet de laatste zijn.

Eind juli vonden er ook al diverse kleinere aardbevingen (terremotos) plaats voor de kust van Calpe op 25 juli en op 26 juli aan land nabij Xátiva. Ook deze week rammelde het weer flink en had de aardbeving een kracht van 4,3 op de schaal van Richter wat best veel is. Mede vanwege het tijdstip om 16.20 uur werden veel mensen wakker geschud uit hun siesta (zoals men klaagde op Twitter) en werd de beving door veel mensen gevoeld.

Het is natuurlijk elke keer schrikken als je een aardbeving mee maakt maar maandag was niet de eerste keer en ook zeker niet de laatste keer. Gelukkig had deze beving niet de dramatische gevolgen als de beving in 2011 in Lorca (Murcia) toen er 9 doden vielen, 324 mensen gewond raakten en er zeer veel materiële schade was na een beving van 5,1 op de schaal van Richter.

Torrevieja

Toch heeft ook de provincie Alicante te maken gehad met een flinke beving, al is dat erg lang geleden. In het jaar 1829 werd Torrevieja getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,9 op de schaal van Richter waardoor er 400 mensen om het leven kwamen. Dat was weliswaar de aardbeving met het hoogste cijfer maar niet diegene met de meeste schade en doden tot gevolg.

Granada

Die trieste eer krijgt de gemeente Arenys del Rey in de provincie Granada waar in 1884 een beving met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter zorgde voor meer dan 900 doden en 2.000 gewonden.

Risico

Volgens de geleerden vindt er elke 70 jaar een grote aardbeving plaats in Spanje dus zou dit in de nabije toekomst wel eens voor kunnen komen. Spanje wordt fundamenteel beïnvloed door twee tektonische platen, de Afrikaanse en de Euraziatische platen. Deze botsen en wrijven samen op een zeer lage snelheid en beetje bij beetje bouwt de energie zich op.

Het is het hele gebied van het oostelijke schiereiland (vasteland Spanje) waar dit punt van wrijving tussen beide tektonische platen zich bevindt. Deze wrijving veroorzaakt aardbevingen. Om deze reden zijn de gebieden met het hoogste risico op aardbevingen in de Levante regio tussen Torrevieja en de Straat van Gibraltar, provincie Cádiz.

Zeebeving

Daarnaast vinden er ook veel seismische bewegingen plaats in de strook die van El Ejido in de provincie Almería naar Alhucemas in Marokko gaat. Het gaat in dat geval om zogenaamde “maremotos” ofwel zeebevingen die onder de zee plaatsvinden, zoals in het jaar 2016 toen er een groot aantal onderzese bevingen plaats vonden waarvan de zwaarste een kracht had van 4,8 op de schaal van Richter en voor schade in Marokko zorgde.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.