Vier van de tien burgemeesters verdienen niets en acht hebben een hoger salaris dan de Spaanse premier

Vier van de tien burgemeesters verdienen niets en acht hebben een hoger salaris dan de Spaanse premier
Beeld: 123rf

Vier van de tien burgemeesters verdienen niets en acht hebben een hoger salaris dan de Spaanse premier

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Recent zijn alle salarissen van de burgemeesters in Spanje door het Ministerie van Belastingen gepubliceerd. Het is een hele lange lijst maar er zijn enkele zaken die opvallen. Zo zijn er vier van de tien burgemeesters in Spanje die niets verdienen voor hun werkzaamheden. Er zijn echter ook acht burgemeesters die meer verdienen dan de premier van Spanje.

Van alle burgemeesters (alcaldes) in Spanje zijn er 2.286 die weliswaar de functie van een burgemeester uitvoeren maar daar niets voor betaald krijgen. Dat is vier van de tien burgemeesters in het hele land. De helft van deze 2.286 burgemeester zonder salaris is te vinden in de autonome regio Castilië en León wat met omvang ook de grootste regio is van het land.

De meeste burgemeesters zonder salaris zijn uiteraard te vinden in kleine gemeenten waar het werk van burgemeesters uitgevoerd wordt samen met ander werk. Burgemeesters zonder salaris zijn het meeste te vinden in Castilië en León maar ook in Castilla-La Mancha, Valencia regio, Andalusië en Aragón en n mindere mate in Catalonië, Extremadura en andere regio’s.

Maar er zijn ook burgemeesters in Spanje die een wereld salaris hebben en zelfs als ‘burgervader’ van een stad meer verdienen dan de ‘burgervader’ van heel Spanje, te weten de Spaanse premier Pedro Sánchez die in 2022 een jaarsalaris heeft van 86.542,08 euro.

Maar de burgemeester van de Spaanse hoofdstad Madrid, José Luis Martinez Almeida, heeft een jaarsalaris van 108.518 euro in 2021 terwijl de burgemeester van Barcelona, Ada Colau, een jaarsalaris heeft van 100.000 euro. Als derde op de lijst staat de burgemeester van Bilbao met een jaarsalaris van 97.144 euro gevolgd door de burgemeester van de Baskische hoofdstad Vitoria-Gasteiz met 90.526 euro en de burgemeester van San Sebastian-Donostia met 87.952 euro en die van Valladolid 86.814 euro.

De burgemeester van Valencia heeft een jaarsalaris van 86.361 euro gevolgd door de burgemeester van Sevilla met 86.359 euro, Getxo met 83.399 euro, Almería met 82.638 euro, Málaga met 81.581 euro en Zaragoza met 81.389 euro.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.