Search
menu
Search

Wat is gotele in oudere Spaanse huizen en wat kost de verwijdering daarvan?

Wat is gotele in oudere Spaanse huizen en wat kost de verwijdering daarvan?
Beeld: via canva.com

Wat is gotele in oudere Spaanse huizen en wat kost de verwijdering daarvan?

Ruwe muren met structuur, in Spanje ‘gotele’ genoemd, waren erg populair in Spaanse huizen die gebouwd zijn tussen 1960 en 1970. Het werd gebruikt om oneffenheden en beschadigingen op muren te verbergen vanwege de snelle bouw in die tijd. Tegenwoordig is gotele echter niet meer populair, vooral onder jongere generaties. Ze vinden het niet mooi en ook niet praktisch. Het verzamelt vuil en stof en als er schade aan de muur is, is dat lastig af te werken na reparatie. Steeds meer mensen willen gotele uit hun huis verwijderen, maar wat kost dat?

Het Spaanse woord ‘gotele’ is een verbastering van het Franse woord ‘gouttes’ wat letterlijk druppels betekent. In Nederland spreekt men meer over ruwe of structuur muren wat ook wel eens popcorn- of stippelmuren genoemd wordt. In Spanje zijn veel woningen (met name oudere) te vinden waar sprake is van dit soort muren.

Volgens Wikipedia zou deze vorm van muurbehandeling geluiddempende eigenschappen hebben. Het hobbelige oppervlak wordt gecreëerd door minuscule deeltjes vermiculiet of polystyreen met een verfspuit aan te brengen. Tegenwoordig wordt deze vorm van decoratie niet meer gebruikt, maar er zijn wel veel mensen die er vanaf willen. Op Google zijn meer dan 150.000 zoekopdrachten te vinden over de verwijdering van ‘gotele’.

Verwijderen

Het verwijderen van gotele uit huizen is een veelgevraagde klus bij bouwbedrijven. Volgens de eigenaar van een bedrijf in Zaragoza is 5 van de 10 aanvragen voor renovatie specifiek voor het verwijderen van gotele. Er zijn een aantal redenen waarom mensen gotele willen laten verwijderen:

 • Het oogt verouderd en gedateerd
 • Het verzamelt vuil en stof tussen de bultjes
 • Veel mensen vinden het niet mooi qua uiterlijk
 • Het maakt schoonmaken lastiger

Vooral jongere generaties hebben een hekel aan de uitstraling van gotele in hun huis. Ze zien het niet als decoratie, maar als een gedateerde trend uit het verleden die maar beter kan verdwijnen. Het verwijderen van gotele is een kostbare en bewerkelijke klus:

 • In een gemiddeld huis van 90 vierkante meter kost het tussen de 4.500 en 5.000 euro.
 • Het verwijderen en gladstrijken van de muren kost ongeveer 15 euro per vierkante meter.
 • De klus kan 2 tot 3 weken duren in een bewoond huis.
 • Er komt veel stof en vuil vrij dat moet worden opgeruimd.

Ondanks deze nadelen zijn veel mensen het erover eens dat de investering de moeite waard is voor een modernere en cleanere uitstraling.

Gotele huizen moderniseren

Na het verwijderen van gotele zijn er verschillende manieren om de muren van een huis een moderne update te geven. Belangrijk is om niet zomaar opnieuw te schilderen, maar echt met de trends van nu mee te gaan. Enkele populaire muurafwerkingen zijn:

 • Glad gestuukte muren
 • Schilderen in neutrale, lichte kleuren
 • Behang met grafische prints of structuren
 • Decoratieve wandpanelen of wandbespanning

Deze opties geven een moderne, strakke uitstraling die populair is in nieuwere huizen en verbouwingen. Lichte, rustige kleuren laten de ruimte groter lijken. Grafische prints en wandpanelen zorgen dan weer voor een speels accent.

Ga naar de inhoud