Veeschip Elbeik met aan boord 1.776 runderen met blauwtong vaart naar Cartagena

Veeschip Elbeik met aan boord 1.776 runderen met blauwtong vaart naar Cartagena
Beeld: Elbeik / Twitter

Veeschip Elbeik met aan boord 1.776 runderen met blauwtong vaart naar Cartagena

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MURCIA – Het doelloos op de Middellandse Zee rondvarende veeschip Elbeik met aan boord bijna 1.800 runderen lag al enkele weken voor de kust van het Balearen eiland Menorca. Maar nu lijkt er dan toch eindelijk een einde te komen aan het dramatische avontuur van de runderen die blauwtong hebben.

Enkele weken geleden kwam het nieuws naar buiten dat er op de Middellandse Zee twee veeschepen doelloos rondvaarden omdat geen enkele haven deze wilde verwelkomen. Aan boord van de veeschepen waren bijna 2.700 runderen waarvan circa 900 aan boord van de Karim Allah en 1.776 runderen aan boord van de Elbeik.

De Elbeik vertrok op 18 december 2020 vanuit de haven van Tarragona (Catalonië) naar Tripoli in Libië maar werd daar geweigerd omdat aan boord de besmettelijke ziekte blauwtong was aangetroffen.

Datzelfde overkwam het veeschip Karim Allah dat op 25 januari 2021 uit de haven van Cartagena (Murcia regio) vertrok richting Turkije. Ook daar werd aan boord blauwtong gevonden en ook dat schip werd overal geweigerd.

Uiteindelijk keerde de Karim Allah na internationale media aandacht en druk vanuit Brussel terug naar de haven van Cartagena waar het veeschip begin maart arriveerde en de circa 900 runderen werden geëuthanaseerd. 

Nu is bekend geworden dat de Elbeik met circa 1.800 runderen aan boord ook naar de haven van Cartagena zal varen om daar donderdag of vrijdag te arriveren. Ook deze runderen zullen gedood worden. 

Blauwtong?

Blauwtong is een virusziekte die voornamelijk voorkomt bij schapen maar ook andere dieren zoals koeien. De ziekte is vernoemd naar een van de symptomen die als gevolg ervan kan optreden, namelijk de blauwe tong die dieren kunnen krijgen, wat veroorzaakt wordt door cyanose. 

Naast schapen kunnen dus ook rundvee, geiten, dromedarissen, buffels en wilde herkauwers besmet worden met het blauwtongvirus. Blauwtong is niet overdraagbaar op mensen en vormt dus geen bedreiging voor de mens. De verspreiding van blauwtong vindt plaats via een vector; blauwtong is dus een zogenaamde vectorziekte.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.