Zeldzame monsterlijke albino meerval van twee meter gevangen in Ebro-rivier

Zeldzame monsterlijke albino meerval van twee meter gevangen in Ebro-rivier
Beeld: Carlos Ballarín / Heraldo.es / web

Zeldzame monsterlijke albino meerval van twee meter gevangen in Ebro-rivier

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het gebeurt wel vaker dat er grote exemplaren van de meerval gevangen worden in vooral de Ebro-rivier in Spanje. Maar het gebeurt zelden dat iemand een albino (witte) meerval uit het water haalt die een monsterlijke afmeting heeft van 2,31 meter en een gewicht heeft van 80 tot 90 kilo. 

De twee vrienden Carlos Ballarín en Mario Vallejo uit Zaragoza konden het afgelopen weekend hun geluk niet op door na een 20 minuten durende strijd een albino meerval of in het Spaans een ‘siluro albino’ uit de Ebro-rivier te halen. Het gaat volgens experts op dit gebied om een uniek en zeldzaam exemplaar, want normaal gesproken zijn de meervallen grijs gekleurd.

Zoals altijd is de exacte vindplaats van deze albino meerval niet bekendgemaakt en het unieke exemplaar werd na een foto en video-sessie ook weer vrijgelaten in de rivier zodat de vis met een beetje geluk (voor de vissers dan, ongeluk voor de vis) opnieuw gevangen kan worden.

Volgens de vissers hebben ze op internet gelezen dat hun geviste exemplaar wel eens in de wereld top vijf kan staan van grootste albino meevallen. Helaas konden de vissers niemand bellen om dit te bevestigen want de meerval moest zo snel mogelijk weer terug de rivier in.

meerval albino
Beeld: Carlos Ballarín / Heraldo.es / web

Meervallen in Spanje

De ‘silurus glanis’ ofwel in Spanje ‘siluro’ en in het Nederlands ‘Europese meerval’ en in het Engels ‘catfish’ wordt ook wel eens een visduivel genoemd. Een blik op deze gigantische zoetwater en riviervis kan verklaren waarom die laatste benaming bedacht is. Er wordt veel gevist op deze meervallen in Spanje en dan vooral in de Ebro rivier en de stuwmeren die in de buurt van deze rivier liggen.

De grote vis is in principe ongevaarlijk voor de mens, maar de enorme bek (vooral als deze openstaat), de baarddraden en het gevaarte op zich doet elke zwemmer in de Ebro rivier wel even schrikken. Er is ooit wel eens beweerd dat een grote meerval een hond heeft gegeten en dat de meerval gezien is terwijl deze op duiven jaagde. Maar aanvallen op mensen zijn in ieder geval in Spanje nog nooit gemeld.

De Europese meerval is geen vissoort die van oorsprong in de Spaanse rivieren voorkwam voordat een Duitser in 1974 diverse exemplaren in het Mequinenza stuwmeer bij Zaragoza gooide. In dat stuwmeer groeiden de meervallen snel en wisten zij zich in rap tempo voort te planten en te verspreiden over de hele lengte van de Ebro rivier.

In het geval van de meerval gaat het om een invasieve soort die veel schade aan de andere dieren die leven in en rond de rivier kan toebrengen. Daarom besloten sommige deelstaten zoals Navarra de gevangen meervallen te doden, iets wat niet overal wordt gedaan in Spanje.

meerval ebro
Jongen van 14 jaar vangt monster-meerval van 2,38 meter in de Ebro-rivier
Een 14-jarige jongen heeft in de Ebro-rivier een wereldrecord verbroken door een monsterlijke meerval van 2,38 meter lang en 90 kilo zwaar te vangen en daar …
icoon2022www.spanjevandaag.com
meerval
Een monsterlijke meerval van bijna drie meter gevangen in de Ebro rivier
In de Ebro rivier in de provincie Zaragoza heeft een visser samen met twee andere vissers een monsterlijk grote meerval gevangen van bijna drie meter lang e …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud