De huizenverkoop in Spanje is in maart 2024 met 20 procent gedaald

De huizenverkoop in Spanje is in maart 2024 met 20 procent gedaald
Beeld: ai-beeld / redactie

De huizenverkoop in Spanje is in maart 2024 met 20 procent gedaald

De huizenverkoop in Spanje heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke ontwikkeling doorgemaakt. De vastgoedmarkt heeft echter te maken gehad met verschillende uitdagingen die hebben geleid tot een daling in de verkoop van huizen. De cijfers tonen aan dat er zowel stijgingen als dalingen zijn geweest in de huizenverkoop. Zo was er bijvoorbeeld in maart 2024 een daling van bijna 20% in de verkoop van huizen. 

Volgens de recentste gegevens van het Spaanse Statistiekbureau (INE) is de huizenverkoop in maart 2024 met 19,3% gedaald in vergelijking met dezelfde maand in 2023. In totaal werden er 44.878 transacties geregistreerd, het laagste niveau sinds december 2023. Deze daling volgt op een lichte opleving in februari, waarin een stijging van bijna 6% werd gerapporteerd.

In het eerste kwartaal van 2024 is de huizenverkoop met 5,6% gedaald in vergelijking met dezelfde periode in 2023. Deze daling is toe te schrijven aan zowel de daling van de verkoop van nieuwe woningen (-3%) als de daling van de verkoop van bestaande woningen (-7,6%).

De dalende trend in de huizenverkoop is op regionaal niveau verschillend. Slechts twee autonome regio’s, Navarra (37,6%) en Cantabrië (3,5%), hebben een stijging in de huizenverkoop laten zien. Andere regio’s, zoals Balearen (-39%) en Castilië en León (-30%), hebben juist te maken gehad met aanzienlijke dalingen.

In de toeristische regio’s daalde de huizenverkoop ook aanzienlijk, zoals de eerder genoemde Balearen eilanden (-39%) en ook in Murcia (-22,5%), Catalonië (-22,5%), Andalusië (-22%), Valencia regio (-18,4%), de Canarische Eilanden (-17%) en de Madrid regio (-10,9%).

De daling in de huizenverkoop wordt volgens marktexperts in grote mate veroorzaakt door het afnemende woningaanbod, meer dan door de stijgende financieringskosten. De verwachting is dat de aangekondigde renteverlagingen in de zomer geen significante impuls zullen geven aan de huizenverkoop, zolang het aanbod op de markt laag blijft.

Ga naar de inhoud