Ontdek Griegos: het koudste dorp van Spanje in de zomer

Ontdek Griegos: het koudste dorp van Spanje in de zomer
Beeld: Turismo Sierra de Albarracín / web

Ontdek Griegos: het koudste dorp van Spanje in de zomer

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TERUEL – Na een hittegolf die Spanje bijna een week in haar ban heeft, vragen veel mensen zich af wat de beste opties zijn om wat verkoeling te vinden. Naast de kust is er voor de meer avontuurlijk aangelegde reizigers ook het kleine dorpje Griegos. Officieel het koudste dorpje van Spanje.

Griegos is een klein dorpje in de Sierra de Albarracín in de provincie Teruel (Aragón). Het dorp heeft slechts 200 inwoners en ligt op een hoogte van 1.604 meter boven zeeniveau. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur in het dorp ligt tussen de 7 en 8 graden Celsius, en Juli is er de warmste maand met een voor Spanje schamele maximum temperatuur van 24 ºC en een minimum van 10 ºC. 

Het dorp is omgeven door wilde natuur en de indrukwekkende Muela de San Juan berg, van waarop klimmers spectaculaire vergezichten kunnen bewonderen. In de winter zijn er skipistes open, en in de zomer is het een paradijs voor fietsers, wandelaars en liefhebbers van de paardensport. Griegos ligt bovendien net naast het natuurlijk park van de Alto Tajo (de hoge Taag) waar de rivier de Taag ontspringt.

Ook op historisch vlak valt er wat te beleven in en rond Griegos. Zo is er het Keltische kerkhof aan de voet van La Muela. Een begraafplaats die zo een 25 meter beslaat te midden van een cirkelvormige rotsformatie. Er zijn meer dan een dozijn graven die teruggaan tot het jaar 300 voor Christus.

Ook de kerk van San Pedro uit de zestiende eeuw en het ermita de San Roque zijn bekende bezienswaardigheden. In het huis van de vlinders (Casa de Las Mariposas) kan je het hele jaar door een indrukwekkende verzameling insecten bezichtigen.

Van 20 tot 23 juli viert men in Griegos het feest van de patroonheilige van het dorp, de Malena of voluit Santa María Magdalena. De feesten duren een paar dagen en gaan gepaard met optredens, een volksmaaltijd en de nodige danspassen.

Voor wie in augustus naar Griegos trekt is er ook de culturele week die de eerste week van augustus doorgaat. Die dagen zijn er voor jong en oud heel wat interessante activiteiten.

Griegos beschikt over een hotel, een casa rural en een herberg tegen betaalbare prijzen. Aan de ingang van het dorp is er bovendien een zone voor campers en caravans. Alle informatie vind je nog eens uitgebreid op de website van het dorp.

lapland1
Maak kennis met het Spaanse Lapland: het leegste van het lege Spanje
Meer dan 80% van de inwoners van Spanje is te vinden langs de kust en in de grote steden maar ook in de minder dan 20% van het land wonen mensen in het lege Spanje wat zelfs nog leger kan zijn.
icoon2022www.spanjevandaag.com
dorpen
Deze dorpen in Spanje betalen jou om daar te gaan wonen
Om de leegloop in het platteland in Spanje tegen te gaan zijn er gemeenten van kleine dorpen die nieuwe bewoners, met of zonder kinderen, betalen of speciale subsidies geven om zo te overleven.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud