Het vreemde verkeersbord dat je in de bergen in Spanje vaak kunt tegenkomen

Het vreemde verkeersbord dat je in de bergen in Spanje vaak kunt tegenkomen
Beeld: Google Maps / screenshot

Het vreemde verkeersbord dat je in de bergen in Spanje vaak kunt tegenkomen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als je wel eens in de bergen hebt gereden in Spanje dan ben je ongetwijfeld het volgende verkeersbord wel eens tegengekomen. Op een groot horizontaal wit bord of verticaal blauw bord staat vermeld ‘Linea discontinua solo indica eje carretera’ maar wat betekent dat en waar moet je dan op letten?

Naast dat het een verwarrend verkeersbord is, is het ook een bord met maar liefst 7 woorden en 46 letters wat je dus snel moet lezen als je op een bergweg rijdt in Spanje. Om het bord min of meer te kunnen begrijpen moet je weten dat volgens de Spaanse verkeerscode een normale weg een wegdek moet hebben van minimaal 6,50 meter breed met twee rijstroken, als dat mogelijk is van 3,50 meter elke rijstrook. 

Maar op bergwegen is dat meestal niet mogelijk en dus heb je vaak te maken met een smallere weg die vaak niet breder is dan anderhalve auto. Het is op die wegen dat vaak het bord met de tekst ‘Linea discontinua solo indica eje carretera’ geplaatst wordt.

De tekst ‘Linea discontinua solo indica eje carretera’ betekent letterlijk ‘stippellijn geeft alleen de wegas aan’ dus met andere woorden, de stippellijn in het midden is daar geplaatst om aan te geven wat het midden van de weg is. Dat betekent dat deze stippellijn niet gezien hoeft te worden als een opsplitsing van rijstroken.

Met andere woorden, het is dus toegestaan om met jouw voertuig op of over de stippellijn te komen zonder dat je dus de weghelft van de tegenligger betreedt. Het verkeersbord zorgt niet alleen bij de Spaanse weggebruikers die dat niet gewend zijn maar ook bij buitenlandse weggebruikers voor verwarring. Want in feite weet niemand wie er nu voorrang heeft op dit soort wegen.

Met het verkeersbord wil men eigenlijk aangeven dat de weggebruikers moeten opletten want de weg is eigenlijk te smal voor twee tegenliggende voertuigen. De algemene regel is dat de eerste weggebruiker die zich in dit gebied bevindt voorrang heeft, net zoals iemand die bergopwaarts rijdt en ook voorrang heeft ten opzichte van de tegenligger die bergafwaarts rijdt. 

Hoe dan ook, rij altijd voorzichtig op wegen die aangegeven staan met de borden ‘Linea discontinua solo indica eje carretera’ omdat het een smalle weg betreft waar twee voertuigen nauwelijks of niet naast elkaar passen op het wegdek. De stippellijn is dus alleen om aan te geven wat de helft van het wegdek is en niet meer.

Wist je dat de tekst ‘Linea discontinua solo indica eje carretera’ op de oude verkeersborden zelfs vereerd geschreven is? Op de i van Linea moet namelijk een accent staan en dat woord moet als Línea geschreven worden omdat de klemtoon op de i valt.

Ga naar de inhoud