Explosieve groei van woningprijzen aan de Costa Brava

Explosieve groei van woningprijzen aan de Costa Brava
Beeld: via canva.com

Explosieve groei van woningprijzen aan de Costa Brava

De Costa Brava is een van de populairste toeristische bestemmingen in Spanje, en dat is terug te zien in de huizenprijzen. De afgelopen jaren zijn de prijzen hard gestegen, en dat geldt zeker voor de huizen aan de Costa Brava. In dit artikel bespreken we de duurste gemeenten van de Costa Brava, en kijken we naar de factoren die de huizenprijzen opdrijven.

Volgens een recent onderzoek van de Associació de Promotors de Catalunya (APCE) zijn de huizenprijzen aan de Costa Brava in 2023 met 36% gestegen. Dit is een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde, dat op 14% ligt. De APCE wijt deze sterke stijging aan de toegenomen vraag naar woningen in de regio, en aan het beperkte aanbod.

Binnen de Costa Brava zijn er grote verschillen in huizenprijzen. De duurste regio is de Costa Brava Centre, waar de gemiddelde prijs van een woning inmiddels boven de 400.000 euro ligt. Deze regio omvat gemeenten als Lloret de Mar, Tossa de Mar en Blanes.

Ook in de provinciale hoofdstad Girona zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren sterk gestegen. De gemiddelde prijs van een woning in Girona ligt nu rond de 363.000 euro. Dit is een stijging van 14% in vergelijking met vorig jaar.

Een van de belangrijkste factoren die de huizenprijzen aan de Costa Brava opdrijft, is het toerisme. De regio trekt jaarlijks miljoenen toeristen, en dat zorgt voor een grote vraag naar woningen. Veel toeristen kopen een tweede woning aan de Costa Brava, waardoor de prijzen opdrijven.

Het gewicht van de toeristische gemeenten is duidelijk terug te zien in de huizenprijzen. De gemeenten met de hoogste huizenprijzen zijn allemaal toeristische trekpleisters.

De gemeente met de duurste huizen van de Costa Brava is Lloret de Mar. De gemiddelde prijs van een woning in Lloret de Mar ligt boven de 500.000 euro.

Ga naar de inhoud