Dit is het percentage inwoners van Spanje dat een woning in bezit heeft

Dit is het percentage inwoners van Spanje dat een woning in bezit heeft
Beeld: Canva

Dit is het percentage inwoners van Spanje dat een woning in bezit heeft

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In de Europese Unie varieert het percentage woningbezit aanzienlijk van het ene land tot het andere: sommige landen hebben een hoog percentage eigenaren, terwijl andere een hoger percentage huurders hebben. Dat is op te maken uit de kaart van de Europese Unie die door de website Landgeist is samengesteld en waaruit blijkt, welk percentage inwoners van Spanje een eigen woning in bezit heeft.

Het bezit van een woning is meer gebruikelijk in Oost-Europa dan in West-Europa. In landen zoals Kosovo (97,8%), Albanië (96,3%) en Roemenië (95,3%) is het zelfs hoger dan 95%. Duitsland (49,1%) en Zwitserland (42,2%) hebben veruit het laagste percentage woningbezit in Europa. Het zijn de enige landen waar huiseigenaren in de minderheid zijn. In Spanje bedraagt het percentage woningbezit 75,8%, terwijl dit 71,3% is in België en 70,1% in Nederland volgens gegevens van Eurostat waarop de kaart van Landgeist gebaseerd is.

Een van de mogelijke factoren die van invloed zijn op de percentages van woningbezit in Europa is de beschikbaarheid van betaalbare woningen. In sommige landen, zoals Duitsland en Zwitserland, zijn de kosten van woningen relatief hoog, waardoor het voor veel mensen moeilijk is om een huis te kopen. Daarentegen is huisvesting in andere landen, zoals Bulgarije en Roemenië, veel betaalbaarder, waardoor het eigendom toegankelijker is voor een groter aantal mensen.

Een andere factor die van invloed kan zijn op de percentages van woningbezit is de prevalentie van sociale woningen. In landen waar sociale woningbouw gemeengoed is, zoals Nederland en Oostenrijk, is de kans groter dat huurders in openbare woningen verblijven en daarom zijn de percentages van woningbezit lager.

Kortom, de percentages van woningbezit in Europa variëren aanzienlijk van het ene land tot het andere en worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de beschikbaarheid van betaalbare woningen, de prevalentie van sociale woningbouw en de demografische structuur van de bevolking. Ondanks deze variaties blijft het bezit van een woning een belangrijke wens voor veel Europeanen, omdat het een gevoel van stabiliteit en veiligheid biedt dat moeilijk te evenaren is door middel van huur.

@Landgeist / twitter
Beeld: @Landgeist / twitter
Ga naar de inhoud